Omat rivit sekaisin

Balkan ei ole vielä rauhoittunut kokonaan, kun Serbia ei ole vielä suostunut henkisesti hyväksymään Kosovon itsenäisyyttä. Avoimen sotatilan vaara on kuitenkin väistynyt Balkanilta, mutta se ei merkitse sitä, että Eurooppa saisi huoahtaa helpotuksesta.

Kaukasuksen alueesta ja etenkin Georgiasta ja sen pienistä naapureista Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta on tullut maanosan uusi kriisipesäke, jonka rauhoittamiseen ei tunnu olevan kenelläkään keinoja eikä kaikilla edes haluja.

Parhaat mahdollisuudet Georgian tilanteen rauhoittamiseen olisi Venäjällä, ja konstit olisivat hyvin yksinkertaiset: jättäisivät georgialaiset omaan rauhaansa. Nyt Venäjä kuitenkin toimii mitä ilmeisimmin aivan päinvastoin ja yrittää eteläosseettien ja abhasialaisten tuella vyöryttää vaikutusvaltaansa Georgian sisäisiin asioihin.

Georgian ongelmia lisää, että maan omien kansalaisten rivit ovat pahasti sekaisin. Länsimielisen demokratialiikkeen keulahahmona valtaan noussut presidentti Mihail Saakashvili on menettänyt luottamustaan, ja oppositio käy armotta päälle.

Säilyttääkseen riippumattomuutensa georgialaisilla ei olisi varaa jatkuvaan keskinäiseen kahinointiin. Läntinen Eurooppa tai Yhdysvallat eivät ole halunneet lähteä Georgian takuumiehiksi, joten sisäisestä eripurasta hyötyy vain Venäjä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.