Omat rivit sekaisin

Balkan ei ole vielä rauhoittunut kokonaan, kun Serbia ei ole vielä suostunut henkisesti hyväksymään Kosovon itsenäisyyttä. Avoimen sotatilan vaara on kuitenkin väistynyt Balkanilta, mutta se ei merkitse sitä, että Eurooppa saisi huoahtaa helpotuksesta.

Kaukasuksen alueesta ja etenkin Georgiasta ja sen pienistä naapureista Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta on tullut maanosan uusi kriisipesäke, jonka rauhoittamiseen ei tunnu olevan kenelläkään keinoja eikä kaikilla edes haluja.

Parhaat mahdollisuudet Georgian tilanteen rauhoittamiseen olisi Venäjällä, ja konstit olisivat hyvin yksinkertaiset: jättäisivät georgialaiset omaan rauhaansa. Nyt Venäjä kuitenkin toimii mitä ilmeisimmin aivan päinvastoin ja yrittää eteläosseettien ja abhasialaisten tuella vyöryttää vaikutusvaltaansa Georgian sisäisiin asioihin.

Georgian ongelmia lisää, että maan omien kansalaisten rivit ovat pahasti sekaisin. Länsimielisen demokratialiikkeen keulahahmona valtaan noussut presidentti Mihail Saakashvili on menettänyt luottamustaan, ja oppositio käy armotta päälle.

Säilyttääkseen riippumattomuutensa georgialaisilla ei olisi varaa jatkuvaan keskinäiseen kahinointiin. Läntinen Eurooppa tai Yhdysvallat eivät ole halunneet lähteä Georgian takuumiehiksi, joten sisäisestä eripurasta hyötyy vain Venäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.