Omia ja vääriä käsityksiä

Viime päivien keskustelu sairausloman ensimmäisen päivän palkattomuudesta ei ole ollut kaikille kunniaksi.

Facebookissa tunteet ovat leiskuneet tavalla, joka on hävittänyt asiallisen keskustelun mahdollisuuksia. Muuri yrittäjien ja palkansaajien mielipiteiden välillä on kasvanut niin leveäksi, että sillä mahtuu helposti seisomaan.

Monen yrittäjän mielestä karenssipäivä hävittäisi turhia poissaoloja eli pinnausta tehokkaasti. Palkansaajien mielestä karenssi vain kurittaisi sairaita.

Kumpikin näkemys voi olla totta.

Jos väittelijät tyytyvät ihastelemaan omia mielipiteitään, eivätkä nouse muurille seisomaan ja tähystämään avoimin silmin toiselle puolelle, keskustelut jäävät arvottomiksi.

Näissäkään asioissa ei voi olla niin, että on vain kahdenlaisia käsityksiä, minun ja vääriä.

Sairaana ei pidä mennä töihin.

Onko työnantajasi sanonut sinulle niin? Jos on, sinulla on hyvä työnantaja, jonka neuvoa on viisasta noudattaa.

Oletko ollut sairas, kun et ole mennyt töihin, vai oletko ollut ”sairas”?

Jos olet ollut ”sairas”, sinun on syytä hävetä, sillä olet huono työntekijä. Olet varastanut työnantajaltasi.

Hyvän työmoraalin perusteisiin kuuluu, että töihin mennään silloin kun pitää. Hyvän työnantajamoraalin perusteisiin puolestaan kuuluu, että työntekijälle maksetaan palkka silloin kun on sovittu.

Työ on kauppa. Työnantaja on ostanut vapaa-aikaasi ja sinä olet sitoutunut myymään. Kauppaa säätelevät eri aloilla erilaiset työehtosopimukset. Ne on tehty noudatettaviksi, puolin ja toisin.

Facebookissa yksi yrittäjä sanoi, että suurin osa suomalaisista hoitaa työnsä erittäin hienosti, johon toinen yrittäjä vastasi, miten yksikin mätä omena pilaa herkästi suurenkin työyhteisön ilmapiirin.

Niin pilaa.

Joskus se mätä omena on työntekijä, joskus yrittäjä itse.

Kahdeksan vuotta sitten professori Juha Siltala kirjoitti kirjan Työelämän huonontumisen lyhyt historia. Se maalasi ruman kuvan työelämästä, jossa yksisilmäiset yrittäjät repivät työntekijöidensä selkänahasta irti kaiken mahdollisen–ja vähän ylikin. Kirja demonisoi työnantajia tavalla, joka on sukua niille puheille, joilla yrittäjät rummuttavat omia näkemyksiään sairausloman karenssista ja leimaavat lusmuiksi omat ja toisten työntekijät.

Yrittäjien ja palkansaajien kokemuksia ei sovi väittää vääriksi. Yksittäisiin kokemuksiin perustuvaa rankkaa yleistämistä sen sijaan kuuluu moittia. Toisin sanoen jos joku siis on kokenut joutuneensa kaltoinkohdelluksi, ei kokemusta saa teilata, vaan asioista pitää keskustella, jotta ymmärrys molemmin puolin lisääntyy.

Sopii kokeilla.

Työehtosopimusneuvottelut ratkaisevat, miten sairausajan karenssille käy. Veikkaukseni on, ettei sitä tule.

On yrittäjienkin onni, jos ei tule. Jos se tulee, oletettavasti ne nykyiset lusmuilijat, joita kiistatta on, venyttävät poissaolojaan vielä pitemmiksi kuin nyt. Tunnolliset ja etenkin pienipalkkaiset työntekijät ähräävät itsensä töihin sairaanakin–ja sairastuttavat muita.

Soitin yhdelle yrittäjälle, jolla on yli 80 ihmistä palkkalistoillaan. Hän sanoi, etteivät sairauslomat ole ongelma. Motivoiva työ estää parhaiten pinnausta. Yrittäjä sanoi myös, että varhaisen tuen suunnitelma on ollut hänen keinonsa estää turhia poissaoloja. Kun työntekijä on poissa saman syyn takia kaksi kertaa, asiasta keskustellaan–kolmikantaisesti.

Puhumalla asiat selviävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.