Omistusmuutoksilla uusia näköaloja

Mediakentässä konkretisoitui pitkästä aikaa mielenkiintoisia omistusjärjestelyjä, kun Ilkka-Yhtymä kasvattaa omistustaan Alma Mediassa niin, että siitä tulee kertaheitolla viidenneksen siivulla viestintäkonsernin suurin omistaja. Kuvion toteutuminen edellyttää Ilkan elokuuhun ajoittuvan yhtiökokouksen myönteistä päätöstä. Suunnitelman mukaan kauppa rahoitetaan 40 miljoonan euron suunnatulla osakeannilla. Samassa rytäkässä oululainen Kaleva Kustannus on ostamassa Almasta kuuden prosentin omistusosuutta.

Mielenkiintoiseksi kaupan tekee se, että lehtikentässä Alma Media on profiloitunut niiden yhtiöiden joukkoon, jotka ovat ostajia, eivät ostettavia. Tämän vuoksi Alma Mediaan kuuluu tukku maakuntalehtiä kuten Satakunnan Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat ja Lapin Kansa. Alma oli muutama vuosi sitten julkisesti kiinnostunut myös Savon Sanomiakin julkaisevasta Keskisuomalainen Oyj:stä. Kiinnostus oli yksipuolista.

Ilkka-Yhtymä ei ole tekemässä Alma Mediaan noin suurta satsausta finanssisijoituksena vaan taustalla on myös strategisia tavoitteita olkoonkin, että Ilkan toimitusjohtajan Matti Korkiatuvan mukaan kuvio ei välttämättä johda pidemmälle. Sanomattakin selvää kuitenkin on, että omistuksellinen lähentyminen tekee yhteistyömuotojen hakemisen aiempaa luontevammaksi.

Painot ovat mediayhtiöille suuria investointeja. Miten sitten Alma ja Ilkka löytäisivät synergiahyötyjä painamisesta? Konsernien päälehtien Aamulehden sekä Ilkan ja Pohjalaisen levikkialueet ovat niin kaukana toisistaan, että etäisyys muodostuu kynnykseksi.

Monien mediatalojen toimitusten välillä yhteistyö on erittäinkin tiivistä jo nyt. Yhtälö on lyhykäisyydessään "parempaa laatua pienemmillä kustannuksilla". Esimerkiksi Savon Sanomilla on lukuisia yhteistyösuuntia. Läheisimmät kumppanit ovat tällä hetkellä Keskisuomalainen, Karjalainen ja pian myös Etelä-Suomen Sanomat. Turun Sanomien, Ilkan ja Pohjalaisen väki ei ole myöskään vierasta.

Alman kaupoissa huomionarvoista on Kalevan aktivoituminen. Oululaiskonserni on vetänyt tähän saakka selvästi keskimääräistä itsellisempää linjaa niin toiminnallisesti kuin omistuksellisesti.

Näin yhteistyö etenee vähitellen viimeisimpiinkin linnakkeisiin. Vaikea ei ole ennustaa, että yhteistyö lisääntyy edelleen. Voimia on järkevää yhdistää esimerkiksi sähköisessä liiketoiminnassa.

Mediayhtiöiden omistuksen keskittymisessä pitkään oli pelkona, että maakunnalliset arvot saavat väistyä talouden tunnuslukujen tieltä. Olennaisinta kuitenkin on kustantajayhtiöiden vakaa taloudellinen tilanne ja järkevä liikkeenjohto. Jälkimmäiseen kuuluu myös sen toteaminen, että menestyvä maakuntalehti on alueensa ja sen asukkaiden puolestapuhuja. Oli sitten omistus missä tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.