On Kuopiolle tärkeää, että laevat huuteloo

Valkokylkisten vanhojen laivojen seilailu Kallavedellä ei ole enää missään tapauk­sessa itsestäänselvyys.

Sen osoitti viimeksi perjantaina risteilylaiva M/S Puijo, joka pysähtyi ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa Kuopiossa jatkaakseen lauantaina takaisin Savonlinnaan. Kaikkiaan 150 matkustajapaikan laivan tulevaisuus on auki. Jatkajaa ei ole löytynyt kulkemaan Heinäveden reittiä, joka yhdistää Kallaveden ja Haukiveden.

Vuonna 1914 rakennettu M/S Puijo on ollut viime aikoina ainoa Saimaan kaupunkien välistä reittiliikennettä harjoittava laiva. Höyrylaiva-aikoinaan se on seilannut nimillä S/S Heino ja S/S Anna. Laivan historia on komea osa savolaisen matkustajaliikenteen historiaa.

On selvää, että M/S Puijolle olisi löytynyt uusi kippari jo aikaa sitten, jos kyse olisi merkittävästä ja helposta rahantekomahdollisuudesta. Maailma on kuitenkin muuttunut laivan olemassaolon aikana erityisesti liikenteen osalta niin paljon, että matkustajalaivan reittiliikenteelle Heinäveden reitillä ei ole enää aikoihin ollut entisenlaista merkitystä.

Nyt on hyvät maantieyhteydet joka suuntaan ja henkilöautoja paljon niitä kiireesti kulkemaan. Turistit liikkuvat laivalla, jos vain huvittaa. Muutamaa tuhatta joka kesä on huvittanut, mutta kovin monelle riittää lyhytkestoisempikin vesistöelämys.

Kallavesj-laulun sanoissa kiteytyy kesäisen Savon ja erityisesti kesäkaupunki Kuopion ainutlaatuinen tunnelma. Siksi on tärkeää, että yhä laevat huuteloo. Siitä tietysti lyhyitä risteilyjä tekevät laivat pitävät yhä hienosti huolta. Silti on pidettävä menetyksenä, jos M/S Puijo ei enää jatkossa Kallavedellä kulje.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.