On osattava kilpailuttaa ja jaksettava myös valvoa

Kuopiolaisen potilaan kokemus rintasyöpäseulonnasta viime tammikuussa oli hyvin puhutteleva (Savon Sanomat 21.4.). Lääkäri totesi ennen tutkimusta, kahden vuoden takaisia kuvia katsellessaan, että naisella on pahanlaatuinen rintasyöpä. Kaksi vuotta sitten nainen oli kuitenkin saanut kirjallisen lausunnon, jonka mukaan naisella ei kuvien mukaan ole rintasyöpää.

Jos kyse olisi yksittäistapauksesta, tapauksen voisi kuitata toteamalla, että virheitä sattuu. Kuopiolaisen radiologin mukaan vastaavia tapauksia on kuitenkin paljastunut pelkästään Kuopiossa useita. Röntgenkuvien tulkinta voi olla joskus vaikeaa, mutta syöpä on jäänyt havaitsematta sellaisistakin kuvista, joista ammattilainen näkee syövän heti.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii tapausten vuoksi espoolaisen Suomen Radiologikeskus Oy:n toimintaa. Yritys on tehnyt seulontoja jopa 50 000 asiakkaan vuosivauhdilla. Tällä hetkellä yritys toimii lähinnä eteläisessä Suomessa ja seulontoihin osallistuu noin 15 000 asiakasta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari Juola myöntää yksittäiset virheet, mutta korostaa yrityksen löytäneen normaalin prosenttiluvun verran syöpiä kaikkina seulontavuosina kaikissa kunnissa.

Esimerkiksi Kuopio, Siiliset ja Ylä-Savon Sote ovat ostaneet palveluja Suomen Radiologikeskukselta.

Valvira epäilee, että espoolaisyrityksen rintasyöpäseulonnoissa on ollut puutteita, jotka vaarantavat potilasturvallisuutta. Valvira on myös havainnut, että potilasasiakirjoja on laadittu puutteellisesti. Lisäksi yhteensä lähes 3 000 potilaan seulontakortit ovat kadonneet. Sen lisäksi, että seulontakorttien kohtalo on selvitettävä, on tutkittava, miten korttien katoamisilta voidaan välttyä jatkossa.

Kyse on kilpailuttamisen seurauksena yksityiselle yritykselle ulkoistetusta julkisesta palvelusta. Osaavatko kilpailuttajat eli kuntien ja kuntayhtymien päättäjät järjestää tarjouskilpailuja tavalla, joka mahdollistaa palveluntarjoajien toiminnan laadun ja osaamisen luotettavan arvioinnin? Tapauksen perusteella vastaus on ei. Kilpailuttamistaidoissa on mitä ilmeisimmin parantamisen varaa. Vaikka mammografiatutkimukset ovat nopeita muutaman minuutin kestäviä operaatioita, niissäkään hinta ei voi olla ainoa valintaperuste.

Paljastuneilla puutteilla, virheillä ja laiminlyönneillä on väistämättä myös laajempia vaikutuksia. Potilasturvallisuuden vaarantuminen horjuttaa luottamusta terveydenhoitojärjestelmään. Toisaalta suuressa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa tavoitellaan juuri palvelujen saatavuuden ja laadun turvaamista tähänastista paremmin.

Sote-uudistuksessa palvelujen tuottajien toiminnan laatua lienee viisainta valvoa keskitetysti ja yhteistyössä. Esimerkiksi viiden yliopistosairaalan yhteistyöalueilla riittää asiantuntemusta vaativiinkin kilpailuttamisiin, mutta toisaalta myös voimavaroja palveluntuottajiksi valittujen yritysten toiminnan luotettavaan valvontaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.