On välttämätöntä hillitä antibioottien käyttöä

Euroopan tartuntatautiviraston (ECDC) keräämien tietojen mukaan useille antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista on tullut entistä suurempi ongelma. Bakteereiden vastustuskyky myös viimesijaisina pidettyjä antibiootteja kohtaan kasvaa (Helsingin Sanomat 16.11.).

Suomen tilanne on selvästi parempi kuin esimerkiksi itäisessä Euroopassa kuten Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa.

Ongelma on tuttu pitkältä ajalta. On havaittu, miten antibioottien runsaan käytön seurauksena bakteereiden vastustuskyky kasvaa ja lääkkeiden teho vähenee.

On syytä huomata, että ruuaksi tuotettujen eläinten lääkintä antibiooteilla kasvattaa myös ihmisiä sairastuttavien bakteerien vastustuskykyä. Kesällä kolme EU-virastoa julkaisi yhteisen selvityksen, jonka mukaan esimerkiksi Espanjassa tuotantoeläimiä lääkitään 20-kertaisesti verrattuna Suomeen. Myös Ranskassa ja Saksassa eläimiä lääkitään moninkertaisesti Suomeen verrattuna.

Eläinlääkinnässä Suomi on monella tavalla edelläkävijä. Perusero moneen muuhun maahan on se, että antibiootteja käytetään vain eläinten sairauksien hoitoon, kun monessa muussa maassa antibiootteja käytetään ennaltaehkäisevästi. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta Suomen eläinlääkinnässä on se, että eläinlääkärit eivät saa voittoa luovuttamistaan lääkkeistä.

Antibioottien ansiosta nykyaikaisen lääketieteen huikeat saavutukset ovat tulleet mahdollisiksi ja ennen hengenvaaralliset toimenpiteet ovat jokseenkin turvallisia. Siksi antibioottien käyttöä on välttämätöntä hillitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.