On viisautta tunnustaa, että tieto ei tule valmiiksi

Ei ole mitään uutta auringon alla sananvapaudenkaan saralla. Minna Canthin päivää juhlistanut kolmas sananvapausseminaari Kuopiossa maanantaina osoitti, miten sananvapautta demokratian kulmakivenä on uhattu monin tavoin kautta aikojen. Jos tänä päivänä trollaus eli tahallinen ihmisten ärsyttäminen ja ristiriitojen synnyttäminen sosiaalisessa mediassa hämärtää sananvapauden toteutumista, ennen samasta väärinä pidettyjen mielipiteiden estämisestä huolehti ensin sensuuri ja suomettumisen vuosina ankara itsesensuuri.

Sananvapauden ja sananvastuun rajapintaa ei voi oikeastaan koskaan osoittaa tarkasti, eikä siinä edes pidä pyrkiä äärimmäiseen tarkkuuteen, koska se olisi omiaan suitsimaan sananvapautta. Tärkeä havainto oli myös se, että sananvastuuta ei voi ulkoistaa pelkästään journalisteille, koska on lopulta valppaan, lähdekriittisen ja historiaa tuntevan kansalaisen tehtävä huolehtia, ettei törky valloita mediaympäristöä. Siis jokaisen lukijan, kuulijan, katsojan ja sosiaalisessa mediassa toimivan ihmisen tehtävä on hylätä törky.

On helppo sanoa, miten sosiaalinen media on kaiken vastuuttomuuden alku ja juuri. Todellisuudessa sosiaalinen media on avartanut sananvapautta ja tuonut sen kaikkien kansalaisten ulottuville. Se on arvokas asia. Lisäksi kun samaan aikaan tietojen tarkistus on helpottunut ja nopeutunut, journalistiset mediat ovat saaneet kuluttajistaan hyviä faktantarkistajia, eikä siinä ole mitään moittimista.

Muodikas somen syyttely ansaitseekin tarkempaa analyysia. Mistä lopulta johtuu, että sosiaalisessa mediassa joistakin ihmisistä kuoriutuu ilkeileviä ja vääristeleviä petoja?

Sananvapausseminaarin paneelissa esitetty yksi osuvalta tuntuva selitys oli, että some on vielä outo ja uusi ympäristö esittää mielipiteitä. Ja koska some on tunteen media, siellä pyritään tuntemaan ja herättämään tunteita. Jos oma mielipide ei saa aikaan reaktioita, seuraavaksi sanotaan vähän kovemmin, räväkämmin ja kenties ilkeämmin ja silloin vastuu sanomisista voi unohtua ja totuuskin. Tiedonvälityksen nopeus on vienyt tilaa harkinnalta.

Ajan ilmiöihin kuuluun, että poliitikot omalta osaltaan yhä useammin vaikeuttavat paitsi perinteisen journalistisen median myös sosiaalisessa mediassa riehuvien kannattajien pysymistä sananvastuun paremmalla puolella. Poliitikkojen keskinäisestä ilkeilystä ja tahallisista väärinymmärtämisistä on tullut arkipäivää. Kärjistykset leviävät usein niin perinteisessä mediassa kuin somessakin valtavaa vauhtia ja vastaukset ovat usein yhtä kärjekkäitä. Lopulta totuus ja tieto jäävät helposti sivuosaan, kun kiistat siirtyvät tunnetasolle.

Suurin muutos entisten aikojen käsityksiin lienee paneelissa esitetty oivallus, että tieto on prosessi, joka ei tule koskaan täydellisen valmiiksi. Oivalluksen omaksuminen on suurta viisautta, koska siitä seuraa liki automaattisesti paitsi lähdekriittisyyttä myös sovinnollista nöyryyttä kaiken uuden edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.