Onecoin edellyttää toimia myös Suomessa

Viime perjantaina Yhdysvaltojen oikeusviranomaiset tiedottivat, että pyramidihuijauksena pidetyn virtuaalivaluutta Onecoinin perustajan veli Konstantin Ignatov on pidätetty Los Angelesin lentokentällä. Pidätetty on johtanut Onecoinia sen jälkeen, kun hänen siskonsa Ruja Ignatova katosi julkisuudesta puolitoista vuotta sitten.

Viranomaistiedotteen mukaan OneCoin Ltd. olisi koonnut syksyyn 2016 mennessä peräti 3,353 miljardin euron myynnin ja tehnyt voittoa 2,232 miljardia euroa. Suomessa huijausta on arvostellut jo yli vuoden ajan tietokirjailija Petteri Järvinen, joka arvioi blogissaan (pjarvinen.blospot.com 10.3.) että Aasiasta on haalittu tuonkin jälkeen uusia uhreja.

Järvinen on oikeassa, kun hän vaatii, että merkittävän pidätyksen pitäisi lopultakin herättää viranomaiset paitsi Aasiassa, Etelä-Amerikassa myös koko Euroopassa ja erityisesti Suomessa, sillä osa Onecoinin avainhenkilöistä on suomalaisia.

Onecoinin esimerkki osoittaa, että todella on ihmisiä, joita voi huijata jokseenkin kaiken aikaa. Verkostoon on lähtenyt ihmisiä, jotka menettivät rahojaan jo Wincapita-pyramidihuijauksessa. Siinä 10 000 ihmistä erehdytettiin sijoittamaan verkostomarkkinoinnin keinoja hyödyntäneeseen huijaukseen lähes sata miljoonaa euroa neljän vuoden aikana.

On jopa väitetty, että Onecoin olisi myös Suomessa paljon Wincapitaa suurempi tapaus. Koska mitä ilmeisimmin kyse on rikollisesta toiminnasta, myös Suomen viranomaisten kuuluu selvittää Onecoinin toimintaa ja siinä mukanaolevien tekemisiä oma-aloitteisesti, eikä rikosilmoituksia odotellen. Mahdollinen rikollinen toiminta on pysäytettävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Julkishallinto ja palvelut uuden edessä?

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.