Ongelmat tiedetään, tarvitaan tekoja

Suomea pidetään melko yleisesti maana, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu paremmin kuin valtaosassa muita maailman maita. Näin epäilemättä onkin. Usein julkisessa keskustelussa viitataan siihen, että meillä naiset ovat jo aikoja sitten murtaneet lasikattoja tavalla, josta maailmalla vasta unelmoidaan. Nainen valittiin Suomessa presidentiksi ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten ja pääministeriksi runsas viisi vuotta sitten. Noin puolet ministereistä on viime hallituksissa ollut naisia.

Siitä huolimatta huomautettavaa löytyy. Aivan äskettäin Suomi sai nuhteita YK:n alaiselta naisten syrjinnän vastaiselta komitealta. Komitean mielestä naisiin kohdistuu Suomessa laajasti väkivaltaa. Toinen huomautus tuli siitä, että politiikassa tapahtuneesta murroksesta huolimatta naisia Suomessa on liian vähän johtavissa asemissa.

YK:n komitean ensimmäistä nuhdetta ei kannata vähätellä, vaikka se hieman yllättääkin. On paikallaan, että naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy on otettu mukaan hallituksen vuosien 2008-2011 tasa-arvo-ohjelmaan, joka hyväksyttiin torstaina. Kovin pitkälle konkretiaan ei kuitenkaan päästä. Tasa-arvo-ohjelman mukaan nyt muun muassa ryhdytään laatimaan "poikkihallinnollista" ohjelmaa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

Johtavissa asemissa naisia on liian vähän myös valtiohallinnossa. Valtionhallinnon henkilöstöstä noin puolet on naisia, mutta johtotehtävissä heitä on noin kolmannes. On helppo sanoa, että "naisten osuuden hakijoista ja nimitetyistä" on lisäännyttävä, niin kuin ohjelmassa todetaan. Paljon vaikeampi on vaikuttaa siihen, että näin todella käy.

Kyse onkin siitä, että suurimmat ongelmat tasa-arvon toteutumisessa liittyvät naisten urakehitykseen ja heidän palkkaukseensa. Samoista tehtävistä naiset ja miehet saavat kutakuinkin samaa palkkaa. Vaikeutena on, että naiset eivät joko hakeudu tai pääse tehtäviin ja aloille, joilla palkka on parempi.

Syynä ovat osittain asenteet. Tasa-arvo-ohjelmassa kiinnitetään aivan oikein huomiota opettajankoulutukseen ja oppimateriaaleihin, jotka vielä tämän päivän Suomessakin saattavat pitää yllä stereotyyppisiä käsityksiä naisista ja miehistä.

Naisten urakehityksen tiellä on kuitenkin esteitä ja hidasteita, joita voidaan mainiosti ryhtyä purkamaan nopeasti, jos vain halua ja poliittista tahtoa on. Esimerkiksi vanhempainvapaat ja niiden aiheuttamat rasitukset jakautuvat luvattoman epätasaisesti. Kärsimään nykytilanteesta joutuvat nuoret naiset ja heidän työnantajansa.

Rasitusten tasaamisesta oikeudenmukaisemmin on vuosien varrella kehitelty useitakin malleja, mutta luvattoman vähän on tehty. Tässä nykyinen hallitus voisi näyttää kyntensä. Ohjelmia on kirjoitettu aikaisemminkin ja ongelmat tiedetään. Nyt on jo tekojen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.