Ongelmia ei aina tunnisteta

On arvioitu, että Suomessa altistuu päivittäin rakennusten kosteus- ja homevaurioille 600000–800000 ihmistä. Jos arvio pitää paikkansa, se tarkoittaa sitä, että reilusti yli 10 prosenttia kaikista suomalaisista on vaarassa sairastua.

Vielä tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka paljon sairastuneita itse asiassa on. Vaikka sisäilmasta johtuvat terveyshaitat on tiedetty jo pitkään, ei oireita ja sairauksia terveydenhuollossa vieläkään aina tunnisteta.

Oireita ei aina olekaan helppo tunnistaa. Hengitysteiden ärsytysoireiden lisäksi sairastuneilla voi olla myös muihin sairauksiin sopivia yleisoireita, kuten väsymystä ja erilaisia särkyjä.

Ei ole vieläkään tavatonta, että oireitaan lääkärille valittava jää ilman diagnoosia. Siitä taas saattaa seurata sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Ihmisiä on pudonnut kokonaan normaalin sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Hengitysliitto on aiheellisesti huolissaan tilanteesta. Hengitysliiton mukaan sisäilmasta sairastuneita pompotellaan erikoislääkäriltä toiselle. Yhdeksi ratkaisuksi Hengitysliitto esittää sisäilmapoliklinikkaa, jonne sisäilmasta sairastuneiden hoito keskitettäisiin.

Oma sisäilmasairauksiin erikoistunut poliklinikka saattaakin olla yksi ratkaisu. Jatkossa on kuitenkin huolehdittava siitä, että sisäilmasta johtuvia sairauksia osataan nykyistä paremmin tunnistaa ja hoitaa osana tavallista terveydenhuoltoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.