Ongelmia ei aina tunnisteta

On arvioitu, että Suomessa altistuu päivittäin rakennusten kosteus- ja homevaurioille 600000–800000 ihmistä. Jos arvio pitää paikkansa, se tarkoittaa sitä, että reilusti yli 10 prosenttia kaikista suomalaisista on vaarassa sairastua.

Vielä tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka paljon sairastuneita itse asiassa on. Vaikka sisäilmasta johtuvat terveyshaitat on tiedetty jo pitkään, ei oireita ja sairauksia terveydenhuollossa vieläkään aina tunnisteta.

Oireita ei aina olekaan helppo tunnistaa. Hengitysteiden ärsytysoireiden lisäksi sairastuneilla voi olla myös muihin sairauksiin sopivia yleisoireita, kuten väsymystä ja erilaisia särkyjä.

Ei ole vieläkään tavatonta, että oireitaan lääkärille valittava jää ilman diagnoosia. Siitä taas saattaa seurata sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia. Ihmisiä on pudonnut kokonaan normaalin sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Hengitysliitto on aiheellisesti huolissaan tilanteesta. Hengitysliiton mukaan sisäilmasta sairastuneita pompotellaan erikoislääkäriltä toiselle. Yhdeksi ratkaisuksi Hengitysliitto esittää sisäilmapoliklinikkaa, jonne sisäilmasta sairastuneiden hoito keskitettäisiin.

Oma sisäilmasairauksiin erikoistunut poliklinikka saattaakin olla yksi ratkaisu. Jatkossa on kuitenkin huolehdittava siitä, että sisäilmasta johtuvia sairauksia osataan nykyistä paremmin tunnistaa ja hoitaa osana tavallista terveydenhuoltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.