Ongelmia esiintyy

Suomen ja Ruotsin rajalla Tornionjokilaaksossa keskustellaan energiajuomista. Pohjolan Sanomien mukaan torniolaiset kauppiaat pohtivat ikärajoja näiden tuotteiden myynnille, koska Ruotsissa myynti on osittain kielletty. Enää kuka tahansa nuori ei pysty hakemaan Haaparannalta sokerilla, kofeiinilla ja muilla piristävillä aineilla terästettyä juomapurkkia.

Ruotsin tiukentunut politiikka näkyy suomalaisissa kaupoissa. Torniossa ainakin osa kauppiaista on herännyt pohtimaan samanlaisia kieltoja. Alavieskassa sellainen on otettu jo käyttöön yleisesti. Ruotsissa osassa kaupoissa ikäraja on 15, toisissa 18. Suomen puolella monet kauppiaat haluaisivat soveltaa 15 vuoden ikärajaa.

Keskustelun taustalla on energiajuomien epäterveellisyys. Kanadalaislääkärien ammattijärjestön julkaisema lehti Canadian Medical Association Journal kirjoitti heinäkuussa, että kofeiinilla ladatut energiajuomat ovat ylittäneet rajan elintarvikkeista huumeisiin, jotka toimitetaan maukkaiden siirappien muodossa. Juomisen vaikutusta verrataan päihtymystilaan.

On tärkeää, että epäterveellisistä elintarvikkeista keskustellaan. Jos joku tuote on terveydelle vaarallista, se pitää tarvittaessa jopa poistaa myynnistä. Jos tuotteiden myyntiin sovelletaan ikärajaa, sen tulee olla yhdenmukainen koko maassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.