Ongelmia esiintyy

Suomen ja Ruotsin rajalla Tornionjokilaaksossa keskustellaan energiajuomista. Pohjolan Sanomien mukaan torniolaiset kauppiaat pohtivat ikärajoja näiden tuotteiden myynnille, koska Ruotsissa myynti on osittain kielletty. Enää kuka tahansa nuori ei pysty hakemaan Haaparannalta sokerilla, kofeiinilla ja muilla piristävillä aineilla terästettyä juomapurkkia.

Ruotsin tiukentunut politiikka näkyy suomalaisissa kaupoissa. Torniossa ainakin osa kauppiaista on herännyt pohtimaan samanlaisia kieltoja. Alavieskassa sellainen on otettu jo käyttöön yleisesti. Ruotsissa osassa kaupoissa ikäraja on 15, toisissa 18. Suomen puolella monet kauppiaat haluaisivat soveltaa 15 vuoden ikärajaa.

Keskustelun taustalla on energiajuomien epäterveellisyys. Kanadalaislääkärien ammattijärjestön julkaisema lehti Canadian Medical Association Journal kirjoitti heinäkuussa, että kofeiinilla ladatut energiajuomat ovat ylittäneet rajan elintarvikkeista huumeisiin, jotka toimitetaan maukkaiden siirappien muodossa. Juomisen vaikutusta verrataan päihtymystilaan.

On tärkeää, että epäterveellisistä elintarvikkeista keskustellaan. Jos joku tuote on terveydelle vaarallista, se pitää tarvittaessa jopa poistaa myynnistä. Jos tuotteiden myyntiin sovelletaan ikärajaa, sen tulee olla yhdenmukainen koko maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.