Ongelmia riittää

Mielenterveyspotilaiden asema Suomessa ei ole helppo, vaikka asenteet heidän sairauttaan kohtaan näyttävätkin eilen julkistetun Mielenterveysbarometrin mukaan parantuneen. Entistä useampi kansalainen haluaisi turvata mielenterveyshoidot.

Ihmisillä on nykyaikana yllättävän paljon mielenterveysongelmia. Sairauden hoitaminen kestää usein pitkään. Avun saaminen on yleensä vaikeata, syynä tähän ovat muun muassa paljon puhutut yhteiskunnan säästöt.

Huolestuttavaa näiden potilaiden kohdalla on se, että monet fyysiset sairaudet jäävät huomaamatta ja hoitamatta. Vaivat johtuvat usein yksinäisyydestä ja elintavoista. Moni tupakoi ja syö epäterveellisesti. Osalla on alkoholiongelmia.

Mielenterveysongelmista kärsivä ihminen on usein voimaton. Hän ei yksinkertaisesti jaksa ja kykene omin päin hakea apua. Hän tarvitsee lähelleen ihmisen, joka kannustaa ja antaa voimaa. Tuo henkilö voi olla omasta perheestä tai ystäväpiiristä. Sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää, muuten potilaan vointi voi heikentyä.

Yhteiskunnan on pidettävä huoli, ettei heikossa henkisessä ja fyysisessä tilassa olevaa ihmistä jätetä yksin. Turvaverkko pitää rakentaa sellaiseksi, että apu löytyy tarvittaessa aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

On puhuttava EU:n suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.