Onko turmion tieltä paluuta?

Vuodet eivät ole veljeksiä, eivätkä nopeatempoisessa pörssissä edes päivät tai tunnit.

Ei tästä ole kuin tovi, kun Yhdysvaltojen ja muiden merkittävien teollisuusmaiden hallitukset joutuivat etsimään kissojen ja koirien kanssa miljardeja pankkiensa ja suuyritystensä pelastamiseen konkurssilta.

Nyt, vain muutamia viikkoja kuilun partaalla käynnin jälkeen, ilmoittavat jo muutamat amerikkalaiset pankit tekevänsä taas sievoisia voittoja. Sen myötä pankkien johtajille pitäisi ryhtyä maksamaan taas vähintäänkin yhtä sievoisia optioita.

Kuka auttoi nämä pankit kuiville? Eivät sitä tehneet pankkien johtajat tai hallitukset, vaan liittovaltio eli siis yhteinen kansa verovaroin.

Jos lopuillaan oleva maailmantalouden lama on opettanut jotain, niin opetus on tämä: kun ahneus on päästetty valloilleen, sillä ei ole enää rajoja tai "häpyä", kuten entisvanhaan sanottiin.

Terveellä järjellä varustettujen pankkien, yritysten tai yksityisten sijoittajien ja pelureiden pitäisi laman säikäyttämänä unohtaa ne turmiolliset temput, joilla rahaa luotiin tyhjästä korkeasuhdanteen aikana. Vaan mitä vielä: seuraavan nousukauden aikana ahneuden ammattilaiset pelaavat todennäköisesti entistä härskimpää peliä pöljempien ahnaiden kustannuksella - viattomista puhumattakaan.

Hallitukset, EU ja ovat alkuvuoden aikana vannoneet kiristävänsä rahamarkkinoiden valvontaa ja sulkevansa maailman veroparatiisit, joissa monella suomalaisillakin on muhkeita tilejä. Tähän pitää sanoa kuin entinen tyttö:- Kuhan näkis...!

Ahneus on ikuista, kuten me voineet lukea jo vuosituhansien ajan raamatullisesta luomiskertomuksesta.

Ahneuden aste on tosin vaihdellut eri aikakausina. On ollut aikoja ja yhteiskuntia, joissa rosvoutta on pidetty yleisesti hyväksyttynä elinkeinona. Taitaa niitä olla edelleenkin.

Sanotaan, että vaikeina aikoina ihmiset käyttäytyvät hienovaraisemmin toisiaan kohtaan. Se ei ole estänyt mustan pörssin kauppiaita tekemästä sota- tai pula-aikoina härskisti rahaa leskien ja orpojen kustannuksella.

Ensimmäisessä polvessa tuo vääryydellä hankittu raha vielä polttelee näpeissä, mutta toisessa ja kolmannessa polvessa se muuttuu jo kunniallisiksi perinnöiksi.

Voisi kuvitella, että kommunismin ikeestä vapautunut Venäjä on juuri nyt tuonkaltaisessa kehitysvaiheessa. Amerikoissa sama tapahtui jo vuosisata sitten. Rockefellereillä on ollut vara esiintyä jo vuosikymmeniä koko maailman hyväntekijöinä, mutta lasten katsottavaa ei ollut se tapa, jolla suvun kantaisä raivasi 1800-luvulla kilpailijoita tieltään ja loi pohjaa öljyimperiumille.

1930-luvun Ruotsissa luotu kansankodin ajatus on ollut ehkä oikeudenmukaisin yhteiskuntamalli - huomattavasti kauniimpi kuin esimerkiksi kilpaileva reaalisosialismi.

Lounas- ja länsituulten mukana kansankodin ajatus levisi myös sotienjälkeiseen Suomeen. 1940-1970 olivat kansankodin rakentamisen kulta-aikaa, kunnes yhteiskunnan arvot äkisti muuttuivat. 80-luvun lopun "kasinotalouden" vuosina suorastaan tunsi, miten pelätty Tuhannen ja yhden yön tarinoissa mainittu Aladdinin lampun henki oli päästetty vapauteen ja rajattomasta rikastumisesta tehtiin hyve.

Voiko lampun hengen saada takaisin pulloonsa?

Moni epäilee sitä, mutta epäilykset eivät saisi estää yrittämästä. Ihmisten - ja erityisesti hyväosaisten ja valtaa käyttävien ihmisten - pitäisi pysähtyä peilin eteen miettimään, mitä entisajan ihmiset tarkoittivat sanonnalla, että "sinun ei pidä pohtia, mitä yhteiskunta voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä yhteiskunnan hyväksi".

En tiedä parempaa eettistä ohjetta tai yhteiskunnallista normia kuin tuo.

Poliitikoille sen noudattaminen merkitsee, että oman aseman pönkittämisen sijasta ajetaan epäitsekkäästi toisten kansalaisten asiaa.

Yrityksissä, joissa päällimmäisenä ajatuksena on nyt voiton tuottaminen omistajille, pitäisi palata niiden alkuperäiseen tarkoitukseen: - Miten tuotetaan kaikkein edullisimmin tavaroita ja palveluita tarvitseville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.