Onneton lähtö

Maan suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n johtoon löytyi perjantaina yllätysehdokas. SAK:n teollisuusliitot ovat kaikessa hiljaisuudessa sopineet, että tarjoavat keskusjärjestön puheenjohtajaksi Paperiliiton liittosihteeriä Petri Vanhalaa. Jos teollisuusliittojen rintama säilyy yhtenäisenä, Vanhalalla on myös erittäin hyvät mahdollisuudet nousta Lauri Ihalaisen seuraajaksi.

Vanhala sanoo Savon Sanomissa (18.1.), että koko ay-liikkeen suurimmat haasteet liittyvät sekä liikkeen uudistumistarpeeseen sekä vanhojen jäsenten säilyttämiseen ja uusien hankkimiseen. Vanhalan mukaan SAK ja koko ay-liike kaipaavat "raikkautta ja uusia aatoksia".

Tästä voi olla samaa mieltä. Todennäköisesti Vanhala itsekin seisoo vilpittömästi sanojensa takana.

Vanhalan ja häntä tukevien teollisuusliittojen oma toiminta on kuitenkin kaikkea muuta kuin raikasta. Se on juuri sitä kähmintää ja valtapeliä, joka työntää nuoria ihmisiä pois ay-liikkeestä ja sen toiminnasta. Pieni porukka päättää kabinetissa asioista, jotka sitten tuodaan valmiiksi pureskeltuna päätöselimiin.

Onneton lähtö saattaa hyvinkin vähentää Vanhalan mahdollisuuksia. Saattaa olla, että ensi kesänä kokoontuva SAK:n edustajakokous käyttääkin sille kuuluvaa valtaa täysimääräisesti ja valitsee keskusjärjestön puheenjohtajaksi juuri sen, jonka se haluaa.

Naisen valitseminen yli miljoonan jäsenen keskusjärjestön johtoon voisi tuoda mammuttiin raikkautta ja uusia aatoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.