Onneton lähtö

Maan suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n johtoon löytyi perjantaina yllätysehdokas. SAK:n teollisuusliitot ovat kaikessa hiljaisuudessa sopineet, että tarjoavat keskusjärjestön puheenjohtajaksi Paperiliiton liittosihteeriä Petri Vanhalaa. Jos teollisuusliittojen rintama säilyy yhtenäisenä, Vanhalalla on myös erittäin hyvät mahdollisuudet nousta Lauri Ihalaisen seuraajaksi.

Vanhala sanoo Savon Sanomissa (18.1.), että koko ay-liikkeen suurimmat haasteet liittyvät sekä liikkeen uudistumistarpeeseen sekä vanhojen jäsenten säilyttämiseen ja uusien hankkimiseen. Vanhalan mukaan SAK ja koko ay-liike kaipaavat "raikkautta ja uusia aatoksia".

Tästä voi olla samaa mieltä. Todennäköisesti Vanhala itsekin seisoo vilpittömästi sanojensa takana.

Vanhalan ja häntä tukevien teollisuusliittojen oma toiminta on kuitenkin kaikkea muuta kuin raikasta. Se on juuri sitä kähmintää ja valtapeliä, joka työntää nuoria ihmisiä pois ay-liikkeestä ja sen toiminnasta. Pieni porukka päättää kabinetissa asioista, jotka sitten tuodaan valmiiksi pureskeltuna päätöselimiin.

Onneton lähtö saattaa hyvinkin vähentää Vanhalan mahdollisuuksia. Saattaa olla, että ensi kesänä kokoontuva SAK:n edustajakokous käyttääkin sille kuuluvaa valtaa täysimääräisesti ja valitsee keskusjärjestön puheenjohtajaksi juuri sen, jonka se haluaa.

Naisen valitseminen yli miljoonan jäsenen keskusjärjestön johtoon voisi tuoda mammuttiin raikkautta ja uusia aatoksia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.