Onni asuu kuntosalilla

Otsikko pitää paikkansa. Ainakin jos etunimi sattuu olemaan Onni ja vielä harrastaa bodausta.

Otsikko pitää myös paikkansa, mikäli uskomme suomalaisten asenteita, toiveita ja käyttäytymistä selvittävää Rederan Suomalaiset 2011 -tutkimusta.

Huhtikuun lopussa julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että luokkajako onnellisiin ja kuntoileviin menestyjiin sekä passiivisiin, tyytymättömiin suomalaisiin on jo totta. Sen mukaan vähintään kolme kertaa viikossa kuntoliikuntaa harrastavat kokevat paitsi olevansa terveempiä, myös onnellisempia ja tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa kuin alle kerran viikossa kuntoilevat.

Että jos jaksaa kiskoa itsensä sohvalta puntille tai lenkkipolulle kolmesti viikossa, niin johan alkaa tuntua siltä, että nyt se on ihmisellä elämä kohdallaan.

Savolaisena sanoisin, että soppii eppäillä. Ei elämä aina ole niin yksioikoista, vaikka se monesti on.

Uskallan väittää, että sohvaperuna voi olla monin verroin onnellisempi ja omaan elämäänsä tyytyväisempi kuin kuntosalilla tai lenkkipolulla hampaat irvessä puurtava kanssaihminen.

Kokeilin tuossa taannoin treenata viidesti viikossa. Tulin enemmän väsyneeksi kuin onnelliseksi. Vähempi rääkki olisi riittänyt.

Selkää jumitti, olkapää renkkasi ja kroppa oli muutenkin kovilla. Tunsin oman keski-ikäisyyteni vahvemmin kuin koskaan. Liika on aina liikaa ja ahmimisen sijaan myös liikunnassa on syytä säilyttää terve kohtuullisuus.

Samaisessa Rederan tutkimuksessa todettiin, ettei raha enää ratkaise ja määrittele onnellisuutta.

Onnellisuutta ei voi ostaa. Se on usein ansaittava. Mutta en voi olla ajattelematta, että miten mukavaa olisi elellä onnellisena miljonäärinä.

Herääkin kysymys, että paljonko rahaa olisi tarpeeksi?

Novouksen nettipankki Nordnetin tuore tutkimus pohjoismaisesta hyvinvoinnista kertoo, että suomalaisilla on aika erilaisia unelmia asuinpaikasta riippuen.

Esimerkiksi Oulussa asuvat tuntevat itsensä rikkaaksi kun rahaa on puoli miljoonaa euroa. Summa on kaksinkertainen vaikkapa Etelä-Suomeen verrattuna.

Lappilaiset taas tuntevat olevansa rikkaita jo 100 000 eurolla. Tutkimuksen mukaan saman verran riittäisi myös meille itäsuomalaisille.

Itselleni vähempikin riittäisi varmasti, ainakin hetkeksi.

Me itäsuomalaiset olemme tutkimuksen mukaan muita enemmän nautiskelijoita. Täällä päin maata asuvien mielestä riittävä varallisuus tarkoittaa mahdollisuutta matkustella, käydä syömässä ulkona silloin kun huvittaa tai lopettaa säästäminen.

Mutta jos itäsuomalaiset saisivat satatonnia riihikuivaa rahaa puhtaana käteen, niin kolmannes laittaisi sen edelleen säästöön.

Samalla rahamäärällä neljä prosenttia itäsuomalaisista vastaajista irtisanoutuisi töistään. Luku on suurin koko valtakunnassa.

Ihmisten mielestä kaikkein helpoin tapa rikastua on saada kunnon perintö. Harvempi taas uskoo, että yrittämällä jossain vaiheessa rikastuisi.

Onnellisuus on lopulta kiinni ihmisestä itsestään. Yleensä se on vain etsittävä ja löydettävä palasina elämän pienistä asioista.

Onnellisuus on psykologi David Mayersin mukaan tunne siitä, että elämä on hyvää. Työ ja rakkaus ovat psykologi Sigmund Freudin mukaan tärkeimmät onnen lähteet. Filosofi Demokritoksen mukaan onnellinen ei sure sitä mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on.

Kokeakseen onnea ihmisen on pakko välillä kohdata myös epäonnea, tuskaa ja murhetta. Elämässä kuitenkin asenne ratkaisee. Aina ja kaikessa. Joskus sen oikean asenteen avulla pääsee läpi harmaan kiven.

Pakkohan se on kuitenkin myöntää, että kuntoilu tekee onnelliseksi. Harva asia päihittää kovan liikunnan jälkeisen euforisen olon, endorfiinihumalan.

Yhtä terveellisellä tavalla päihdyttävää kokemusta ei pysty edes rahalla hankkimaan.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.