Onnistunut liitos

Pieksämäen kaupungin, maalaiskunnan, Jäppilän ja Virtasalmen vähittäinen yhtyminen yhdeksi ja samaksi kaupungiksi ei sujunut missään nimessä ongelmitta. Reikäleivän varassa oltiin turhaan pitkään. Kun järki lopulta voitti ja liitto syntyi kaksi vuotta sitten, tulokset näyttävät onnistuneilta.

Uusia työpaikkoja on saatu useita satoja ja lisää on tulossa, mikäli jo valmiit suunnitelmat kyetään toteuttamaan nykyisissä taloudellisissa oloissa. Puheet Pieksämäestä maan surkeimpana kaupunkina ovat lopullisesti menneen talven lumia.

Pieksämäen viime aikojen myönteisestä kehityksestä ei pidä kuitenkaan kiittää pelkkiä kuntaliitoksia. Maassa ja myös Savossa on nähty, miten työpaikkojen ja väestön kato on jatkunut liitoksista huolimatta. Yksi savolaisia lähellä oleva esimerkki on alueellisesti kasvanut Mikkeli, joka syystä tai toisesta on menettänyt isoja työnantajiaan. Vika ei ole ollut mikkeliläisissä, vaan taustalla ovat vaikuttaneet yleiset syyt.

Mitä laveampi ja vankempi pohja, sitä tukevampi siltä on tietenkin ponnistaa eteenpäin. Alueliitoksia enemmän Pieksämäen seudun nousuun on vaikuttanut kunnallispolitiikan tasaantuminen.

Virkamies- ja luottamusmiesjohdon sisäiset ristiriidat estivät vuosien ajan hedelmällisen yhteistyön. Ei niissä oloissa voinut odottaa mitään ihmeitä keneltäkään. Pahimpien kiistakumppanien väistyessä löytyi nopeasti aivan uudenlainen yhteistyön henki, jonka hyvistä hedelmistä kaupungissa saadaan nyt nauttia.

Pieksämäen mallin toivoisi leviävän yleisemminkin Savoon. Mitä kovemmat ajat, sitä yksituumaisemmin pitäisi kunnallispoliitikkojen puolustaa oman kotikuntansa yhteistä hyvää. Yksituumaisuus ei ole alistumista vahvimpien tai kovaäänisempien tahtoon, vaan tunne siitä, että kaikki tuntevat olevansa mukana tasaveroisesti yhteisellä asialla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.