Ooppera Minna Canthista on kulttuuriteko

Savolaisten perisyntinä on pidetty sitä, että täällä ei osata hyödyntää ja pitää kiinni omasta kulttuuriperinnöstä. Saastamoisen mittava taidekokoelma vatuloitiin Espooseen ja Minna Canthin kotitalon tulevaisuus on edelleen sumun peitossa.

Onneksi löytyy poikkeuksia. Torstaina tuli julki hanke, joka on edennyt huomattavasti pitemmälle kuin tyypillinen savolainen hanke: Minna Canthista kertova ooppera ei vielä ole valmis, mutta kriittinen vaihe eli aloittaminen on jo ohitettu.

Oopperaa valmistelee Savo-ooppera ry, jonka takaa löytyvät Marjo Suhonen ja Rauno Tikkanen. Hanke sai Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolta 40 000 euron apurahan ja lisää rahoitusta on tulossa muista lähteistä. Ooppera on tarkoitus saada ensi-iltaan syksyllä 2021. Uskottavuutta lisäävät maineikkaat solistit. Jorma Hynninen on lupautunut Snellmanin rooliin. Minna Canthin roolissa nähdään Johanna Rusanen.

Niin kuin Rauno Tikkanen sanoo (Savon Sanomat 10.5.), olisi ollut suuri häpeä savolaisille, jos ooppera Minna Canthista olisi ehditty tekemään jossakin muualla. Canth ja hänen perintönsä kuuluvat kaikille suomalaisille, mutta Kuopio ei kirjailijan pitkäaikaisena kotikaupunkina voi laistaa omaa velvollisuuttaan perinnön vaalijana.

Canthin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Juhlavuoden tapahtumissa Kuopio näkyi liian vähän. Toivottavasti ooppera korjaa tämän puutteen.

Onnea sopii tässä yhteydessä toivottaa myös pyrkimyksille elvyttää Nilsiän Louhosareena henkiin. Siellä saatetaan nähdä oopperaa jo ensi kesänä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.