Ooppera Minna Canthista on kulttuuriteko

Savolaisten perisyntinä on pidetty sitä, että täällä ei osata hyödyntää ja pitää kiinni omasta kulttuuriperinnöstä. Saastamoisen mittava taidekokoelma vatuloitiin Espooseen ja Minna Canthin kotitalon tulevaisuus on edelleen sumun peitossa.

Onneksi löytyy poikkeuksia. Torstaina tuli julki hanke, joka on edennyt huomattavasti pitemmälle kuin tyypillinen savolainen hanke: Minna Canthista kertova ooppera ei vielä ole valmis, mutta kriittinen vaihe eli aloittaminen on jo ohitettu.

Oopperaa valmistelee Savo-ooppera ry, jonka takaa löytyvät Marjo Suhonen ja Rauno Tikkanen. Hanke sai Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolta 40 000 euron apurahan ja lisää rahoitusta on tulossa muista lähteistä. Ooppera on tarkoitus saada ensi-iltaan syksyllä 2021. Uskottavuutta lisäävät maineikkaat solistit. Jorma Hynninen on lupautunut Snellmanin rooliin. Minna Canthin roolissa nähdään Johanna Rusanen.

Niin kuin Rauno Tikkanen sanoo (Savon Sanomat 10.5.), olisi ollut suuri häpeä savolaisille, jos ooppera Minna Canthista olisi ehditty tekemään jossakin muualla. Canth ja hänen perintönsä kuuluvat kaikille suomalaisille, mutta Kuopio ei kirjailijan pitkäaikaisena kotikaupunkina voi laistaa omaa velvollisuuttaan perinnön vaalijana.

Canthin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Juhlavuoden tapahtumissa Kuopio näkyi liian vähän. Toivottavasti ooppera korjaa tämän puutteen.

Onnea sopii tässä yhteydessä toivottaa myös pyrkimyksille elvyttää Nilsiän Louhosareena henkiin. Siellä saatetaan nähdä oopperaa jo ensi kesänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.