Opettajat liian lujilla

Levoton koululuokka on yhä useamman opettajan työmaa. Lapset ovat myös aiempaa itsekeskeisempiä, ja "heti kaikki mulle" -tyyppejä on aina vaan enemmän. Lapset potevat aikuisen huomion puutetta, eikä sitä suurissa opetusryhmissä jokaiselle lapselle mitenkään riitä.

Kotiliesi-lehden ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kyselyn mukaan peräti 82 prosenttia opettajista on huolissaan ajan riittämättömyydestä, jos luokassa on yli 26 oppilasta. Monesti on.

Hyvin usein luokassa on nykyisin yksi tai useampiakin erityisoppilaita. He eivät kuitenkaan aina pienennä opetusryhmän kokoa. Tätä ongelmaa helpottaisivat koulunkäyntiavustajat, mutta heitä on säästösyistä opettajien mielestä liian vähän.

Vaikka opettajakoulutuksella riittää vetovoimaa, opettajan työstä se on uhkaavasti vähenemässä. Opettajat kokevat työolonsa niin raskaiksi, että yli 40 prosenttia luokanopettajista kertoo harkinneensa viimeksi kuluneen vuoden aikana alan vaihtoa. Työn vaativuuden ja uupumuksen lisäksi myös palkkausta pidetään huonona. Miesopettajista vain 13 prosenttia valitsisi varmasti edelleen opettajan ammatin. Miehen malleista kasvaville pojille onkin jo pulaa.

Kyselyn yllättävin ja raskauttavin tulos kertoo vanhemmista. Vanhempien pilkkaa, nimittelyä ja haukkumista koki vuosittain tai vielä säännöllisemmin yli 60 prosenttia opettajista. Sekin on jo nähty, että vanhemmat haastavat opettajia oikeuteen.

Opettajien viestit ovat hälyttäviä. Ne on otettava vakavasti sekä kodeissa että kunnissa opetuksen resursseista päättävissä elimissä. Lasta on kasvatettava myös kotona, opetettava tavoille ja huomioimaan toiset.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.