Opettajien kuuluu tietää oppilaiden sairauksista

Espoolaisen koulupojan kuolema liikuntatunnilla saadun sairauskohtauksen jälkeen on järkyttänyt ihmisiä kautta Suomen. Suru-uutisen vuoksi moni kaupunki keskeytti niin sanotun Move-mittauksen käytön oppilaiden kuntotestauksessa ainakin testiin kuuluvan juoksuosuuden osalta.

Kuusiosaiseen testiin kuuluu nimittäin niin sanottu piip-testi, viivajuoksu, jossa vauhtia kiihdytetään minuutin välein ja testi päättyy vasta sitten kun oppilas ei jaksa enempää. Ilmeisesti juuri piip-testi koitui espoolaispojan kohtaloksi. Esimerkiksi Kuopion Pyörön koulussa piip-juoksua ei lähipäivinä tehdä.

Move-testejä tehdään viitos- ja kahdeksasluokkalaisille. Niitä on tehty tänä vuonna kolmatta kertaa.

Testit eivät vaikuta liikuntanumeroon, joten siinä mielessä testeillä on terve lähtökohta: mittaukset ovat ensisijaisesti oppilasta itseään varten ja toissijaisesti lasten ja nuorten kunnon väestötason seurantaa varten. Testeille on siis ilman muuta tilausta. Mittaustulokset on voitu vanhempien luvalla välittää kouluterveydenhoitoon ja ottaa esiin oppilaan laajassa terveystarkastuksessa (Savon Sanomat 18.9.).

Kouluilla on luonnollisesti huolehdittava siitä, että oppilaat ymmärtävät testien merkityksen. Samalla opettajien velvollisuus on korostaa, ettei sairaana testiin pidä lähteä.

Espoon tapaus saa kysymään, tiesivätkö opettajat oppilaan mahdollisista sairauksista etukäteen. OAJ:n näkemyksen mukaan tiedonkulussa oppilaiden terveydentilasta olisi parantamisen varaa. On selvää, että oppilaan tietosuoja ei riitä syyksi vaieta sairauksia, joista tietämättömyys voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.