Opettajien kuuluu tietää oppilaiden sairauksista

Espoolaisen koulupojan kuolema liikuntatunnilla saadun sairauskohtauksen jälkeen on järkyttänyt ihmisiä kautta Suomen. Suru-uutisen vuoksi moni kaupunki keskeytti niin sanotun Move-mittauksen käytön oppilaiden kuntotestauksessa ainakin testiin kuuluvan juoksuosuuden osalta.

Kuusiosaiseen testiin kuuluu nimittäin niin sanottu piip-testi, viivajuoksu, jossa vauhtia kiihdytetään minuutin välein ja testi päättyy vasta sitten kun oppilas ei jaksa enempää. Ilmeisesti juuri piip-testi koitui espoolaispojan kohtaloksi. Esimerkiksi Kuopion Pyörön koulussa piip-juoksua ei lähipäivinä tehdä.

Move-testejä tehdään viitos- ja kahdeksasluokkalaisille. Niitä on tehty tänä vuonna kolmatta kertaa.

Testit eivät vaikuta liikuntanumeroon, joten siinä mielessä testeillä on terve lähtökohta: mittaukset ovat ensisijaisesti oppilasta itseään varten ja toissijaisesti lasten ja nuorten kunnon väestötason seurantaa varten. Testeille on siis ilman muuta tilausta. Mittaustulokset on voitu vanhempien luvalla välittää kouluterveydenhoitoon ja ottaa esiin oppilaan laajassa terveystarkastuksessa (Savon Sanomat 18.9.).

Kouluilla on luonnollisesti huolehdittava siitä, että oppilaat ymmärtävät testien merkityksen. Samalla opettajien velvollisuus on korostaa, ettei sairaana testiin pidä lähteä.

Espoon tapaus saa kysymään, tiesivätkö opettajat oppilaan mahdollisista sairauksista etukäteen. OAJ:n näkemyksen mukaan tiedonkulussa oppilaiden terveydentilasta olisi parantamisen varaa. On selvää, että oppilaan tietosuoja ei riitä syyksi vaieta sairauksia, joista tietämättömyys voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.