Opiksi on syytä ottaa, vaikka rikosta ei tapahtunut

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen oli maanantaina nöyrä, kun syyttäjä jätti syyttämättä häntä lahjusrikoksesta. Hän sanoi oppineensa raskaalla tavalla, että lakien mukainen toiminta ei riitä, vaan myös eettiset näkökulmat on otettava huomioon ja se, miltä asiat saattavat näyttää.

Toinen syyttämättä jätetty, Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas totesi hyvän hallinnon vahvistamisen olevan tulevaisuudessakin alue, jossa on oltava aktiivinen ja hereillä.

Hyviä kommentteja.

Ne osoittavat herrojen ainakin puheissaan oppineen, että kaikki mikä ei ole laitonta, ei aina ole hyväksyttävää.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen tehtävä oli selvittää, ostiko Ilmarinen Vehviläisten asunnon siksi, että Vehviläinen suosisi eläkeyhtiötä ottamalla sen osakkaaksi Nordic Global Airlines-lentorahtiyhtiöön. Ei ostanut, hän totesi, mutta myönsi, että tapauksessa oli viitteitä hyvä veli -verkostoon. Se vaan ei ole rikollista.

Esitutkinnassa ei ollut ilmennyt, että Ilmarinen olisi maksanut Vehviläisten asunnosta ylihintaa tai että asuntokauppa olisi muuten tehty Vehviläisten kannalta poikkeuksellisen edullisin ehdoin.

Tavalliset kansalaiset voivat olla asiasta eri mieltä.

Vehviläiset olivat ostaneet asuntonsa Helsingin Bulevardilta 1,15 miljoonalla eurolla vuonna 2005, minkä jälkeen siihen oli tehty remonttia. Vehviläiset eivät saaneet arvoasuntoaan kaupaksi vapailla markkinoilla pitkästä yrittämisestään huolimatta. Ilmarinen maksoi 273 neliön asunnosta viime vuoden tammikuussa 1,8 miljoonaa euroa, Vehviläinen jäi asuntoon edelleen asumaan ja sai huoneistoon takaisinosto-oikeuden.

Moitittavaa, omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala kommentoi kauppoja maanantaina.

Asuntokauppakohu kiinnitti voimakkaasti huomiota nimenomaan hyvä veli -verkostojen toimintaan eli siihen, miten työeläkeyhtiöiden, suuryritysten ja valtionyhtiöiden johtajat jakelevat etuja toisilleen ja istuvat ristiin toistensa hallintoelimissä.

Vehviläinen oli asuntokauppojen aikaan Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja Sailas Finnairin hallituksen varapuheenjohtaja.

Tätä taustaa vasten Ilmarisen hallituksen puheenjohtajan Jussi Pesosen lausunto oli harkitsematon, kun hän tiedotteessaan korosti, miten Ilmarisen toimintakulttuuri on niin vahva, että se kestää tiukimmankin tarkastelun. Ei kestä ainakaan moraalista tarkastelua tässä tapauksessa, vaikka rikosoikeudellisen tarkastelun kestääkin.

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen aisti kansalaiskeskustelua poikkeuksellisella tavalla viime maaliskuussa, kun hän erosi Ilmarisen hallituksesta. Karhinen halusi omalta osaltaan purkaa OP-Pohjolan ja Ilmarisen ristikkäistä hallintoa. Ilmarisen Sailas istuu Pohjola Pankin hallituksessa, jonka puheenjohtaja on Karhinen.

Karhinen näytti ryhdikkäästi esimerkkiä, jota tosin ei ole tainnut kukaan vielä seurata.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.