Opiskelu kannattaa aina

Aikuiskoulutustuki nousi elokuun alusta ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tasolle. Aikuiskoulutustukea voidaan myöntää työstä opintovapaalle tai koulutuksen vuoksi palkattomalle vapaalle jäävälle. Tukea haetaan Koulutusrahastolta (www.koulutusrahasto.fi).

Siinä missä edelliset sukupolvet ovat vasta heräämässä muuttuviin työvoimatarpeisiin, on se ollut arkea pari-kolmekymppisille opintojen aloittamisesta asti. Puhutaan elinikäisestä oppimisesta ja jatkuvasta kouluttautumisen tarpeesta. Enää ei anneta takeita valmistumisen jälkeen odottavasta eläkevirasta eikä sellaisia edes odoteta.

Oletuksena lieneekin ennemmin se, että ennen eläkeikää useimmat joutuvat kouluttautumaan vähintään kahteen ammattiin. Valittu koulutusala voi osoittautua itselle huonosti sopivaksi, jopa terveyttä rasittavaksi.

Tämän kevään ylioppilasta kehotettiin tekemään hakeutumaan sellaista alaa opiskelemaan, että "sitä työtä jaksaa sitten tehdä seuraavat neljäkymmentä vuotta". Harvassa ovat ne työpaikat, työtehtävät ja yritykset, joissa nyt hankitun koulutuksen turvin voidaan työskennellä vielä vuonna 2050.

Jatkuva alusta aloittaminen voi tuntua turhauttavalle, varsinkin jos ei ole vielä ennättänyt aloittaa edes sen ensimmäisen ammatin hankkimista. Osaaminen ja koulutus ovat kuitenkin arvokasta pääomaa, joten ei mikään opittu turhaa tai hukkaan heitettyä ole.

Monilla on edessä kokonaan uuden tutkinnon hankkiminen, sillä valitettavan useilla aloilla hankittu ammattitaito vanhentuu tarpeettomaksi vuosien saatossa. Opiskelun pääpaino on siirtymässä yksittäisten asioiden oppimisesta kohti oppimisen oppimista.

Kun opiskelija hahmottaa kokonaisuuden ja oppimisen prosessin, on uusien asioiden opetteleminen joka kerta edellistä helpompaa.

Uuteen ammattiin kouluttautumisen mahdollisuutta voidaan pitää myös työssä jaksamista parantavana, sillä jo pelkkä tieto opiskelijaksi siirtymisen realistisesta mahdollisuudesta antaa turvaa.

Opintovapaa voi helpottaa siirtymistä opintojen jälkeen toisiin tehtäviin, mutta se voi myös parantaa työssä jaksamista ja kasvattaa omaa osaamista.

Opintovapaan turvin on mahdollista suorittaa loppuun myös töiden takia aikoinaan keskeytyneet opinnot. "Gradua vaille maistereille" opintovapaa voi olla hyvä tilaisuus saada urakka päätökseen.

Riittävä taloudellinen tuki opintoihin on tarpeen, sillä työelämään jo siirtyneen voi olla ilman sitä taloudellisesti vaikeaa jättäytyä vapaaehtoisesti pois töistä. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tasolle nostamisen seurauksena aikuiskoulutustuen houkuttelevuus ei ainakaan ole laskemaan päin.

Opintovapaalla ja sen aikaisella riittävällä taloudellisella tuella on merkitystä myös työurien pidentämisessä. Kun itselle syystä tai toisesta huonosti sopivasta työstä voi jäädä opintovapaalle ja siten hankkia uuden ammatin, voidaan yksilötasolla vähentää muun muassa ennenaikaisen eläkkeelle jäämisen todennäköisyyttä.

Kun entisessä ammatissa ei enää jaksa, voi uudessa ammatissa olla vielä edessä useita hyviä työvuosia.

Kirjoittaja on kuopiolainen opiskelija.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.