Oppositio haastaa syystäkin hallituksen talouspolitiikan

Politiikkaa seuranneiden mielenkiinto kohdistui viikonvaihteessa keskustan puheenjohtajavaaliin. Takavuosina olisi ehkä seurattu tarkemmin myös toista poliittista kokousta eli kokoomuksen puoluevaltuustoa, joka sunnuntaina valitsi puolueelle uuden puoluesihteerin. Kolmisen vuotta kokoomuksen puoluetoimistoa vetänyt Janne Pesonen väistyi ja hänen tilalleen valittiin puoluekoneiston eri tehtävissä marinoitunut ja meritoitunut Kristiina Kokko.

Kokoomuksen väistyneen puoluesihteerin nimi ja kasvot olivat todennäköisesti oudot muille kuin puolueen jäsenille ja innokkaimmille politiikan seuraajille. Hänen seuraajalleen saattaa käydä samoin. Politiikan painopiste on siirtynyt puoluetoimistoista hallitukseen ja eduskuntaan. Siksi puoluesihteerit ovat muuttuneet politiikan linjanvetäjistä taustalla työtään tekeviksi järjestönikkareiksi.

Ilmeisesti uudelle puoluesihteerille kokoomuksessa kaavaillaan aikaisempaa näkyvämpää roolia. Niin voi päätellä puheenjohtaja Petteri Orpon (kuvassa) lausunnosta, jonka mukaan kokoomuksen luisuminen oppositioon pitkä hallitustaipaleen jälkeen vaatii muutosta puoluesihteerin rooliin.

Näkyvyyttä ja oman linja kirkastamista kokoomus kaipaakin, jotta se ei jäisi kannatustaan vaalien jälkeen edelleen kasvattaneiden perussuomalaisten varjoon. Pelkkä puoluesihteerin vaihdos ei siihen riitä, vaan myös puheenjohtaja Orpon on kyettävä muuttamaan ministerimäistä esiintymistään värikkäämmäksi.

Yhden ison aseen haastamiseen Antti Rinteen punamultahallitus oppositiolle antaa kuin lahjaksi. Hallituksen talouspolitiikka rakentuu enemmän toiveille kuin näkyvissä oleville tosiasioille. Suomen talouskasvu on hyytymässä eikä hallitus ole toistaiseksi kyennyt esittelemään toimenpiteitä, joilla työllisyysastetta uskottavasti nostettaisiin. Joidenkin arvioiden mukaan tähänastiset päätökset pikemminkin pienentävät työllisyysastetta.

Todennäköisesti kokoomus tekeekin eduskunnassa välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta syyskuun puolivälin budjettiriihen jälkeen.

Tilanne hallituksen sisälläkään ei ole täysin kirkas. Keskustalaisen valtiovarainministerin Mika Lintilän budjettiesitys ei tyydyttänyt edes kaikkia puolueen omia ministereitä. Odotettavissa onkin, että koko hallituksen budjettineuvotteluissa on pitkästä aikaa kuuma tunnelma. Tuskinpa hallituksen budjettiesitys aivan päivässä valmistuu.

Keskustan puheenjohtajuudesta luopuneen Juha Sipilän puheilla ei tietenkään enää ole suurta poliittista painoarvoa. Mielenkiintoinen Sipilän jäähyväispuhe silti oli. Sipilän toive oli, että nykyinen hallitus jatkaisi samalla talouslinjalle kuin hänen johtamansa hallitus. Valtion omaisuutta ei pidä myydä syömävelaksi ja helppojen ratkaisujen sijasta hallituksen pitäisi ensitöikseen tehdä vaikeita päätöksiä. Keskustan pitäisi olla tarkkana, ei löperönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.