Orastaneet kiistat sovittiin nopeasti

Hallitus oli varannut Säätytalon valtion ensi vuoden talousarvioesityksen viimeistelyyn tuttuun tapaan kahdeksi päiväksi, jonka verran budjettiriihet viime vuosina ovat tavallisesti kestäneet. Ennen riihen alkua orastaneet kiistat saatiin kuitenkin sovittua jo torstain aikana, ja pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitus saattoi esitellä ensimmäisen ja samalla viimeisen budjettiesityksensä vain kuutisen tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Nopeus ei tietysti ole lähellekään tärkein asia, kun hallituksen aikaansaannoksia arvioidaan. Se kertoo kuitenkin siitä, että keskustan ja kokoomuksen yhteistyön varaan rakentuvassa hallituksessa ei ole suuria poliittisia ristiriitoja. Yhteistyön jatkumiselle ei liene esteitä, jos ensi vuoden eduskuntavaalien tulos sen sallii.

Osin neuvotteluja nopeutti se, että hallitusohjelmasta ja myös budjettiin tulevista asioista neuvoteltiin jo pääministerinvaihdoksen yhteydessä kesäkuussa.

Tyytyväisin budjettineuvotteluiden kulkuun on varmasti valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.), jonka aikaisemmin kesällä julkistettu esitys on nyt lähes sellaisenaan koko hallituksen esitys. Budjettiesityksen peruslinja on täysin oikea. Vaikka talouden kehittymiseen ensi vuonna liittyykin vielä runsaasti epävarmuuksia, budjetti purkaa asteittain menossa olevia elvytystoimia ja on lievästi kiristävä.

Tämä on suunta, johon seuraavina vuosina on kuljettava. Julkista taloutta ei saada tasapainoon pelkästään luottamalla talouskasvuun. On myös kiristettävä verotusta ja puututtava valtion menoihin, vaikka useimmat eduskuntapuolueet kaihtavatkin puhumasta leikkauksista vaalien alla. Mieli muuttuu, kunhan vaalien alla ryhdytään neuvottelemaan uuden hallituksen ohjelmasta.

Tyytyväinen saa olla myös liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.), joka sai budjettiesitykseen kaipaamansa määrärahat Seinäjoki-Oulu -rataosuuden perusparannukseen. Myös Haminan ohikulkutien rakentaminen aloitetaan ministeriön esittämällä tavalla. Lisämiljoonat kaivetaan muista menokohteista, joten sovitut budjettiesityksen eivät pauku, mikä sekin on hyvä asia.

Rahaa löytyi myös Itämeren suojeluun tavalla, jota entinen pääministeri Matti Vanhanen ja tasavallan presidentti Tarja Halonen lupailivat Helsingissä järjestetyssä Itämeri-konferenssissa. Kyse ei ole suuresta summasta.

Jonkinlainen pettymys itäsuomalaisille saattaa olla, että turpeen verotusta kiristetään ensi vuodesta alkaen. Se merkitsee lisälaskua muun muassa kaukolämpöä käyttäville kuopiolaisille, mutta myös metsäteollisuudelle. Itä-Suomen harvaan asuttuja seutuja kuitenkin hyödyttää se, että energiaverojen korotuksia ei ulotettu polttonesteisiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.