Orjuus jatkuu Euroopassa

Orjuus on vierasta suomalaisille, mutta monille Euroopan maille se oli olennainen osa elämää aina 1800-luvulle. Vasta tuolloin havahduttiin Venäjällä vapauttamaan maaorjat isäntiensä ikeestä tai Englannissa ja Yhdysvalloissa antamaan vapaus Afrikasta rahdatuille mustille neekeriorjille ja heidän perillisilleen. Inhimillisyyden voitto ei tapahtunut kivuttomasti, vaan johti esimerkiksi Yhdysvalloissa veriseen sisällissotaan.

Muutama päivä sitten paljastui, ettei orjuus ole ohi Englannissakaan vielä nyt 180 vuoden kuluttua siitä, kun se virallisesti lopetettiin. Lontoolainen pariskunta piti kolmea naista orjanaan kolme vuosikymmentä ilman, että kukaan osasi kiinnittää siihen huomiota. Itävallassa ja Yhdysvalloissa on paljastunut viime aikoina pöyristyttäviä tapauksia, joissa muutamat miehet ovat pitäneet nuoria naisia vankeinaan ja seksiorjinaan vuosikausia.

Orjuus siis jatkuu Euroopassa ja muualla valistuneessa lännessä pienimuotoisena myös tänään. Oma lukunsa ovat ne entisen itäblokin maista värvätyt tai kaapatut nuoret naiset, joita tuodaan orjien lailla seksikaupan kohteiksi läntiseen Eurooppaan. Näiden naisten osa on tuskin yhtään parempi kuin niiden mustien, jotka ahersivat kahleet jaloissa Yhdysvaltojen etelävaltioiden puuvillapelloilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.