Orjuus jatkuu Euroopassa

Orjuus on vierasta suomalaisille, mutta monille Euroopan maille se oli olennainen osa elämää aina 1800-luvulle. Vasta tuolloin havahduttiin Venäjällä vapauttamaan maaorjat isäntiensä ikeestä tai Englannissa ja Yhdysvalloissa antamaan vapaus Afrikasta rahdatuille mustille neekeriorjille ja heidän perillisilleen. Inhimillisyyden voitto ei tapahtunut kivuttomasti, vaan johti esimerkiksi Yhdysvalloissa veriseen sisällissotaan.

Muutama päivä sitten paljastui, ettei orjuus ole ohi Englannissakaan vielä nyt 180 vuoden kuluttua siitä, kun se virallisesti lopetettiin. Lontoolainen pariskunta piti kolmea naista orjanaan kolme vuosikymmentä ilman, että kukaan osasi kiinnittää siihen huomiota. Itävallassa ja Yhdysvalloissa on paljastunut viime aikoina pöyristyttäviä tapauksia, joissa muutamat miehet ovat pitäneet nuoria naisia vankeinaan ja seksiorjinaan vuosikausia.

Orjuus siis jatkuu Euroopassa ja muualla valistuneessa lännessä pienimuotoisena myös tänään. Oma lukunsa ovat ne entisen itäblokin maista värvätyt tai kaapatut nuoret naiset, joita tuodaan orjien lailla seksikaupan kohteiksi läntiseen Eurooppaan. Näiden naisten osa on tuskin yhtään parempi kuin niiden mustien, jotka ahersivat kahleet jaloissa Yhdysvaltojen etelävaltioiden puuvillapelloilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.