Orjuus jatkuu Euroopassa

Orjuus on vierasta suomalaisille, mutta monille Euroopan maille se oli olennainen osa elämää aina 1800-luvulle. Vasta tuolloin havahduttiin Venäjällä vapauttamaan maaorjat isäntiensä ikeestä tai Englannissa ja Yhdysvalloissa antamaan vapaus Afrikasta rahdatuille mustille neekeriorjille ja heidän perillisilleen. Inhimillisyyden voitto ei tapahtunut kivuttomasti, vaan johti esimerkiksi Yhdysvalloissa veriseen sisällissotaan.

Muutama päivä sitten paljastui, ettei orjuus ole ohi Englannissakaan vielä nyt 180 vuoden kuluttua siitä, kun se virallisesti lopetettiin. Lontoolainen pariskunta piti kolmea naista orjanaan kolme vuosikymmentä ilman, että kukaan osasi kiinnittää siihen huomiota. Itävallassa ja Yhdysvalloissa on paljastunut viime aikoina pöyristyttäviä tapauksia, joissa muutamat miehet ovat pitäneet nuoria naisia vankeinaan ja seksiorjinaan vuosikausia.

Orjuus siis jatkuu Euroopassa ja muualla valistuneessa lännessä pienimuotoisena myös tänään. Oma lukunsa ovat ne entisen itäblokin maista värvätyt tai kaapatut nuoret naiset, joita tuodaan orjien lailla seksikaupan kohteiksi läntiseen Eurooppaan. Näiden naisten osa on tuskin yhtään parempi kuin niiden mustien, jotka ahersivat kahleet jaloissa Yhdysvaltojen etelävaltioiden puuvillapelloilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.