Orpo ja Sipilä saavat molemmat jatkopestin

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisema kannatuskysely kertoo, että SDP on vihdoin kyennyt hyödyntämään oppositioasemaansa. Puolueen kannatus on kyselyn mukaan kivunnut ja nyt SDP haastaa jo kokoomuksen aseman suosituimpana puolueena.

Kokoomus ja SDP näyttävät tehneen selvän hajuraon keskustaan ja vihreisiin. Keskusta on pääministeripuolue. Melko tavallista on, että juuri pääministeripuolue saa ottaa piikkiinsä suurimman osan hallituksen epäonnistumisista.

Sekä keskustalla että kokoomuksella on ensi kesänä puoluekokous. Juha Sipilä ja Petteri Orpo haluavat molemmat jatkaa puolueidensa puheenjohtajina.

Kummassakin puolueessa tilanne näyttää selkeältä. Lännen Median keskustan kannattajille suuntaaman kyselyn (16.3.) mukaan Sipilän kannatus on noussut selvästi. Sipilä valittaneenkin keskustan puheenjohtajaksi Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa selvin numeroin. Paavo Väyrysestä ei ole minkäänlaista vastusta Sipilälle.

Orpon asema kokoomuksen johdossa on vieläkin vahvempi. Ylen kokoomuksen puolueaktiiveille suuntaamassa kyselyssä (17.3.) Orpon kannatus on käytännössä rikkumaton.

Ensi syksyn maakuntavaaleissa, mutta viimeistään ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaaleissa nähdään puolueiden todellinen kannatus ja samalla jaetaan valtaa, niin kuin vaaleissa aina tehdään.

Mahdollista on, että Suomessa palataan tilanteeseen, jossa kolme suurta puoluetta päättävät ensin millaisella koalitiolla maata hallitaan. Kahden kauppa, kolmannen korvapuusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.