Orpo ja Sipilä saavat molemmat jatkopestin

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisema kannatuskysely kertoo, että SDP on vihdoin kyennyt hyödyntämään oppositioasemaansa. Puolueen kannatus on kyselyn mukaan kivunnut ja nyt SDP haastaa jo kokoomuksen aseman suosituimpana puolueena.

Kokoomus ja SDP näyttävät tehneen selvän hajuraon keskustaan ja vihreisiin. Keskusta on pääministeripuolue. Melko tavallista on, että juuri pääministeripuolue saa ottaa piikkiinsä suurimman osan hallituksen epäonnistumisista.

Sekä keskustalla että kokoomuksella on ensi kesänä puoluekokous. Juha Sipilä ja Petteri Orpo haluavat molemmat jatkaa puolueidensa puheenjohtajina.

Kummassakin puolueessa tilanne näyttää selkeältä. Lännen Median keskustan kannattajille suuntaaman kyselyn (16.3.) mukaan Sipilän kannatus on noussut selvästi. Sipilä valittaneenkin keskustan puheenjohtajaksi Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa selvin numeroin. Paavo Väyrysestä ei ole minkäänlaista vastusta Sipilälle.

Orpon asema kokoomuksen johdossa on vieläkin vahvempi. Ylen kokoomuksen puolueaktiiveille suuntaamassa kyselyssä (17.3.) Orpon kannatus on käytännössä rikkumaton.

Ensi syksyn maakuntavaaleissa, mutta viimeistään ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaaleissa nähdään puolueiden todellinen kannatus ja samalla jaetaan valtaa, niin kuin vaaleissa aina tehdään.

Mahdollista on, että Suomessa palataan tilanteeseen, jossa kolme suurta puoluetta päättävät ensin millaisella koalitiolla maata hallitaan. Kahden kauppa, kolmannen korvapuusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.