Osa elämää

Luonnossa liikkuminen ja eränkäynti ovat edelleen olennainen osa savolaista elämänmuotoa. Neljännesmiljoonan pohjoissavolaisen joukossa on noin 27 000 metsästäjää. Siitä voi päätellä, että joka yhdeksäs maakunnan asukas käy aktiivisesti hakemassa ruuan jatketta ja eräelämyksiä milloin saloilta, milloin vesiltä. Naispuolisten metsästäjienkin määrä on hiljakseltaan kasvussa, viimeisten laskentojen mukaan heitä on jo alun toista tuhatta.

Pohjoissavolaiset ovat myös innokasta ja ammattitaitoista koiraväkeä. Sekä maakunnan metsästys- että palvelukoirat ovat menestyneet mainiosti valtakunnallisissa kilpailuissa. Savolaisen koiraväen Kuopiossa järjestämä Savo-show on yksi maan merkittävimmistä näyttelyistä.

Vahva eräharrastus yhdistyneenä laajaan kenneltoimintaan luovat luontaisen pohjan Kuopion kolmipäiväisille Erätaika-erämessuille, jotka alkavat tänään. Erämessutarjonta on nykyisin Suomessa runsasta, mutta uusista haastajista huolimatta Erätaika on kyennyt vahvistamaan asemaansa itäisen ja keskisen Suomen merkittävämpinä erämessuina. Tulevan viikonvaihteen yleisötavoite on jo 35 000 kävijää.

Metsästys ei ole enää monellekaan elinkeino Suomessa eikä hirvenliha ilmaista lihaa, vaikka joku saattaa ehkä niin ajatella. Mutta merkityksetöntä ei metsästys missään nimessä ole. Kun Pohjois-Savossa kaadetaan syksyisin reilut kolme tuhatta hirveä, siitä saadaan ruokapöytään 300 00-400 000 kiloa lihaa. Hirvi on Savossakin tärkein riistaeläin.

Savolaismetsästäjien toinen valtalaji on jänisjahti. Tehokkaan talviruokinnan ansiosta jäniskanta on valtakunnan vankin ja kestää näin myös reippaan verotuksen. Vuosisaalis on yli 50 000 vemmelsäärtä, joten jänispaisti on vielä monessa taloudessa melkein arkiruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.