Osingonjaon juhlahetkiä

Kone-yhtiö jakaa pääomistajilleen, Herlinin suvulle, yhteensä sadan miljoonan euron osingot, kertoivat talousuutiset alkuviikolla. Kivat taskurahat.

Yhtiön satavuotisjuhlan ja hyvän tuloksen kunniaksi osinkokin on juhlava. 0,65 euron osakekohtaisen osingon päälle jaetaan vielä samansuuruinen lisäosinko.

Ei harmita. Kertoohan uutinen, että yksi suomalaisen vientiteollisuuden kärkifirmoista on kunnossa. Henkilökohtaista vääryyttä tai riistoa en ole kokenut, en muista ostaneeni viime vuonna yhtään kallista Koneen hissiä.

Kiinalaiset ostivat, ja se on hyvä.

Lama-aikaan nähden lihavista osingonjaoistaan ovat kertoneet myös Nokia ja Wärtsilä. Puhelinjätin hyvä loppuvuosi toi pelättyä paremman vuosituloksen ja edellisvuoteen verrattavat osingot. Espoosta lähtee osakkeenomistajille lähes puolitoista miljardia.

Wärtsilälläkin meni hyvin. Liikevaihto ja -voitto kasvoivat. Osinkoa jaetaan melkein 173 miljoonaa.

Tästä vuodesta yhtiö ennakoi liikevaihdoltaan heikompaa, mutta tulokseltaan kohtalaista. Wärtsilä aikoo myös vähentää noin 1 400 työpaikkaa, eniten Alankomaista.

Tänäkin keväänä, ja tänä keväänä erityisesti, osa yrityksistä jakaa kunnon osinkoja ja osa irtisanomislappuja. Osa näistä yrityksistä on samoja.

On etäinen mahdollisuus, että asia herättää myös negatiivisia tunteita.

1990-luvulla mietin, että lama siedetään, kun kaikilla menee huonosti. Jos kränää ja levottomuutta on syntyäkseen, se alkaa kun osa porukasta voi taas hyvin, mutta toiset jäävät yhä pohjaan kiinni.

Eihän siitä mitään kummempaa tullut. En tiedä, kuuluuko kiitos lammasmaiselle kansanluonteelle vai nitkumisestaan huolimatta kasassa kestäneelle hyvinvointivaltiolle.

Mellakkaa ei synny nytkään. Tietty pidättyväisyys omistajien palkitsemisessa voisi silti olla viisas ilmapiiri-investointi.

Näillä omistuksilla osinkoja tarvitsee onneksi miettiä vain teoriassa. Pari ajatusta on.

Ensimmäinen liittyy vihreiden puheenjohtajan, työministeri Anni Sinnemäen tammikuiseen ehdotukseen listaamattomien yritysten osinkojen verottamisesta. Osinkoahan voi nostaa verotta 90 000 euroa, jos firman tase täyttää ehdot.

Vihreä ehdotus herätti keskustelupalstoilla äläkän, jossa muistutettiin yritysten jo maksavan tuloksestaan veroa. Yrittäjä maksaisi siis ahkeruutensa ja riskinottonsa palkkioksi samoista rahoista kahdet verot.

Nykyinen malli ei tosin juuri suosi riskiä ottavia, kasvuhakuisia tai herkässä vaiheessa olevia yrityksiä, vaan niitä joille on jo ehtinyt kertyä takataskuun maallista hyvää.

Periaatekysymys on kuitenkin se, tarvitseeko maa enemmän hyvinvoivia yrityksiä vai hyvinvoivia yrittäjiä. Ne eivät sittenkään ole aivan sama asia, edes perheyrityksissä. Kumpaa verotuksen on suosittava: firmojen vai omistajien vahvistumista?

Yksi juttu aina vaivaa, kun omistajat ottavat yhtiöstään isoja osinkoja. Tulee tunne, että omistaja ei luota omaan yhtiöönsä, vaan uskoo rahan tuovan paremman tuoton mihin tahansa muualle sijoitettuna. Ne, joilla on valtaa päättää osinkojen suuruudesta tuskin tarvitsevat rahoja leipään ja lihapulliin.

Vaihtoehtojakin on. Tietotekniikkajätti Apple ei jaa osinkoja, vaikka varaa olisi. Erinomaisen jouluneljänneksen jälkeen sillä on jo jemmarahaakin lyhytaikaisissa sijoituksissa noin 40 miljardia dollaria. Joidenkin pörssikolumnistien mielestä nämä rahat kuuluvat oikeastaan osakkeenomistajille, ja ne pitäisi jakaa pois.

Mutta olisiko se yhtiön, alan tuotekehityksen tai Applen asiakkaiden etu?

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.