Ostaja haluaa mukavuuksia

Suomalaiset ovat perinteisesti pitäneet asumisessa kahta asiaa tavoittelemisen arvoisina, jopa ylpeyden aiheina. Ne ovat omakotitalo ja järven rannalla sijaitseva kesämökki.

Omakotiasumisen asema on edelleen vahva olkoonkin, että suurissa kaupungeissa hulppeitakin taloja nousee tiiviisiin ryppäisiin pienille tonteille.

Kesämökkien tilanne on toinen. Kakkosasunnon merkitys on muuttunut, kun varsinkin alle viisikymppiset ikäluokat sitovat vapaa-aikaansa yhteen paikkaan vanhempiaan harvemmin. He haluavat matkustaa ja harrastaa.

Muuttuneet lomanviettotottumukset heijastuvat kesämökkimarkkinoille. Varsinkin kohteet ilman mukavuuksia ovat haastavia myydä. Jos juokseva vesi ja sähkö puuttuvat sekä kesämökki edellyttää työleirimäistä ylläpitoa, monelle kynnys tehdä ostopäätös on ylittämätön.

Asiantuntijat kehottavat eläkeiässä olevia tai sitä lähestyviä kesämökin omistajia kartoittamaan ajoissa omistuksensa tulevaisuus. Ohje on oikea. Jos jälkipolvi ei ole halukas jatkamaan kesäpaikan ylläpitämistä, sen myymistä pitää harkita tarkoin silloin, kun sen kunnosta jaksaa huolehtia.

Vaikka kesäpaikkana ehkä vuosikymmenet olleeseen mökkiin sisältyy tunnearvoa, taloudellisiakaan realiteettejä ei kannata ohittaa. Jos rakennus ränsistyy ja piha jää hoitamatta, siitä ei ole iloa kenellekään – vähiten toisaalla lomansa viettäville aikuisikään varttuneille lapsille perheineen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.