Ostan museokortin

Olen alkuviikosta jyristellyt Jännevirran vajaajänteisen sillan yli bussilla, jonka paino ei onneksi ollut sillalle liikaa. Matkustin konsertoimaan Joensuuhun, jossa vireä orkesteri suuntaa uteliaana aina kohti tulevaa, hämmästyttäen edelleen Kuplakaupungista tulevat vieraat terhakkaalla soitollaan.

Loppuviikosta kyyti kääntyi puolestaan Kuplahesaan piipahtamaan, kun juna kiidätti minut Musiikkitaloon kokoukseen. Sitten taas Ison Kuplan ulkopuolelle Järvenpäähän.

Sibelius-Akatemialla on siellä tiloja aivan Ainolan lähellä, Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksessa, ja kurssia käyvät nyt omia oppilasorkestereitaan johtavat soitonopettajat kaikkialta Suomesta.

Opetusta Järvenpäässä tähän äitienpäivän aattoon, sitten taas junaan ja kotiin Kuopioon juhlapäiväksi.

Maata reissatessa näkee, kuulee. Ensi viikolla oman kaupunginorkesterimme vieraina on joukko kapellimestariluokan opiskelijoita, jotka johtavat työpajakonserttimme Kuopiossa keskiviikkona.

Vastaavanlainen keikka oli juuri Oulussa sillä ryhmällä, joka ei nyt Savoon tule. Aiempina vuosina on tällaisia opetuskäyntejä tehty Joensuuhun jo useita kertoja. Kokkola, Rovaniemi ja Tamperekin ovat liittyneet tärkeän ammattilaiskokemuksen jakajiin.

Niin ulkolainen kuin moni suomalainenkin opiskelija yllättyy positiivisesti orkestereistamme Kuplakaupungin ulkopuolella. Taso on korkea, ja hyvässä tapauksessa myös orkesterit löytävät kiinnostavia uusia nimiä mahdollisiksi vierailijoikseen.

Suomi on aika konkreettinen maa, jos sitä vähän kiertelee. Juureva.

Hyvin harvalla meistä on perimä ihan puhtaassa pääkaupunkilaisuudessa, vaikka nykyään Suomen neidon hameenhelmaan olisi popula pakkautunutkin.

Muuttoliike on vetänyt etelään – ja muihinkin keskuksiin – vaikka sielut muistoineen vaeltelevat avarammilla mailla. Siellä, missä ei pankkiin voi ehkä enää tehdä talletuksia.

Iso Helsinki on maailman mittakaavassa vain pikkukaupunki. Kupla tai ei, savusaunavaisto on sielläkin syvemmässä kuin luulemme.

Erehdymme, jos uskomme vain, mitä nuorekkaasta netistä luemme.

Suurin väärinkäsitys Kuplasta katsoessa lie, ettei edistynyttä ajattelua voisi olla muualla.

Samoin, kuin kulttuuri elää ja voi virkeästi maamme eri kolkissa, myös vapaamielisyys ja dynaaminen kekseliäisyys ovat mahdollisia kaikkialla Suomessa.

Ajattelin ostaa museokortin. 54 euroa vuodessa, kaksisataa museota ympäri maan.

Kun käännämme katseemme syvälle sisään, voimme avautua ulkomaailmaan aivan uudella energialla.

Kirjoittaja on kuopiolainen Sibelius-akatemian professori.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.