Ostareista poliittinen kysymys

Kaupan rakentamisesta tuli hetkessä aluepoliittinen kysymys, kun eteläsavolaiset kansanedustajat ryhtyivät arvostelemaan asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) päätöstä Etelä-Savon maakuntakaavasta.

Kun kyseessä on oman maakunnan etu, ei kritiikki katso puoluerajoja. Ensimmäisenä päätöksen tyrmäsi kokoomus piirihallituksensa ja kansanedustajansa suulla. Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Lenita Toivakka jätti ministerille kirjallisen kysymyksen ja vaati kaavoituksen ohjauksen uudelleenarviointia. Seuraavaksi keskustalainen kansanedustaja Jari Leppä syytti ministeriä maakunnan kehityksen vaarantamisesta. Ja piti kaavapäätöstä kokoomuksen poliittisena kannanottona. Mutta Jan Vapaavuorihan ei tee politiikkaa. Eihän?

Päätöksen leimaaminen hyökkäykseksi Etelä-Savon maakuntaa - tai ylipäänsä maakuntia - vastaan johtaa harhaan.

Ympäristöministeriö on vetänyt samaa linjaa myös Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Itä-Uudenmaan kaavoissa. Nyt on valmisteilla Uudenmaan maakuntakaava, johon sisältynee merkintä Vihtiin suunnitellusta Ideapark-hankkeesta. Siihenkin ministeriö on suhtautunut kielteisesti. Etelä-Savon maakuntakaavassa oli kuusi kaupan suuryksikön merkintää. Ministeriön mukaan se on maakunnan ostovoima ja kaupunkikeskusten koko huomioiden paljon. Ministeriö katsoi, että vaikka neljä pyyhittiin yli, kaksi hyväksyttyä suuryksikön merkintää on sekin iso määrä.

Lukumääriä olennaisempi asia on kysymys siitä, mihin kauppapaikkoja koskevat päätökset oikeastaan perustuvat. Ja kenen niistä kuuluisi päättää.

Lain perusteella asia näyttää selvältä: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan alueiden käytön suunnittelu ja maakuntakaavoituksen ohjaus ja valvonta kuuluvat ympäristöministeriölle. Pieksämäen Ideapark-merkintä hylättiin samoin perustein kuin Etelä-Savon kolme muutakin varausta: Ei tue yhdyskuntarakennetta, keskusta-alueen kehittämistä eikä kestävää kehitystä.

Asian ministerille valmistellut virkamies kiteytti asian näin: "Maakuntaliiton tekemä kaupallinen selvitys osoitti, että kauppakeskus olisi ollut lopullinen kuolinisku keskustalle. Ostovoima ei kerta kaikkiaan riitä", hän sanoi. "Ideapark olisi ollut Pieksämäen keskustan karu loppu."

Voimakas arvio, ja kenties tottakin. Mutta jos kauppakeskuskiellon perimmäinen syy on ostovoima, onko ympäristöministeriö oikea taho päättämään asiasta? Miksi kaupallisen potentiaalin arvioiminen on ympäristöviranomaisen tehtävä? Eikö se ole pikemminkin työ- ja elinkeinoministeriön osaamisalaa?

Tässä on poliittisen keskustelun paikka, kuten Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen on vaatinutkin. Sillä vaikka Jan Vapaavuori muuta väittääkin, kaavoituksen ohjaus on politiikkaa - etenkin, kun asetelma on se, että porvariministeri raivostuttaa päätöksillään keskustavoittoisia maakuntia.

Etelä-Savossa kaivataan nyt uusia ideoita. Pieksämäellä kaupungin virkamiesjohto on kompuroinut Ideapark-kaavan kanssa kohta kolme vuotta, mutta Naiskangasta peittää edelleen turve ja keskustassa on tyhjää liiketilaa pari-kolme tuhatta neliötä. Se ei anna kovin dynaamista kuvaa kaupungista.

Kaupunki hankki kesällä vanhojen veturitallien tontin, jonne mahtuu palveluja liki yhdeksän hehtaaria. Ison keskusliikkeen ympärille rakentuva palvelukokonaisuus aivan keskustassa täydentäisi kaupunkia luontevammin kuin Ideapark - yhdyskuntarakennetta hajottamatta.

Pieksämäen sijainti on hyvä ja tonttimaata löytyy. Kaupunkilaiset kuulisivat nyt mielellään, että päättäjillä on oikeasti toteuttamiskelpoisia suunnitelmia.

Kirjoittaja on Savon Sanomien KeskiSavon aluetoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.