Ostetaan lapsi

Savon pienimmässä kunnassa, 1200 asukkaan Savonrannalla, on tapahtunut pieni suuri ihme: vuotuinen syntyvyys on kuusinkertaistunut. Kun ennen syntyi lapsi vuodessa, niin nyt heitä putkahti maailmaan kuusi!

Sillä ei vielä käännetä kunnan saati maakunnan väkilukua nousuun, mutta elämän merkki tuo uusien savonrantalaisten synty silti on. Temppu, jolla se tehtiin, on perin yksinkertainen. Ei siinä tarvittu sen enempää kuin, että kunta päätti lahjoittaa 2000 euroa jokaiselle uuden lapsen hankkineelle perheelle.

Joku voi tietysti syyttää Savonrantaa, että se on ryhtynyt ostamaan lapsia rahalla. Viime kädessä kyse on kuitenkin pienen kunnan vilpittömästä halusta turvata elämän jatkuminen uljaissa itäsavolaisissa maisemissa kauniin Oriveden rannoilla. Kuudesta lapsesta koituva 12 000 euron lisäkulu on pieni raha tämän päivän maailmassa.

Noilla euroilla kunta tuskin saisi yhdeltäkään konsultilta vielä minkäänlaista selvitystä selvitystä elinkeinopolitiikan elvyttämisestä, ja jos saisikin, niin tulokset olisivat todennäköisesti käytännössä yhtä tyhjän kanssa. Lapset pysyvät Savonrannalla joka tapauksessa ainakin ensimmäiset kahdeksantoista, yhdeksäntoista vuottaan ja antavat työtä sekä toimeentuloa monelle aikuiselle.

Valtio on lyönyt perhepolitiikan laimin jo vuosikymmenien ajan Suomessa, ja seuraukset näkyvät niin syntyvyyden laskuna kuin syntyneiden lasten ja koko perheiden pahoinvointina. Korjauksia on vaadittu, mutta turhaan. Valtiolta ovat loppuneet aina rahat ja keinot, kun on alettu puhua perheiden aseman kohdentamisesta.

Yksittäinen kunta ei voi korjata yleisen perhepolitiikan puutteita kuin omalta vähäiseltä osaltaan. Savonrannalla on nyt yritetty ja saatu tuloksia aikaan. Joku toinen kunta on saavuttanut saman tuloksen myymällä eurolla tontteja lapsiperheille, joku toinen lupaamalla ilmaiset tietokoneet koulukkaille. Konsteja on, kun niitä vain käytetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.