Ostohuumasta arkeen

Joulukuu ja vielä tammikuun alkukin alennusmyynteineen tyhjentää sujuvasti kukkarot ja tilit. Nykyisin se ei ole välttämättä ongelma, sillä luottokorteilla maksuaikaa saa lisää. Useimpien kukkarosta löytyy ainakin yksi luottokortti ja ilman luottokorttejakin pikavipin, tosin kalliin, saa vaikka kännykällä.

Vaatii viileää harkintaa selvitä joulunalusajan massiivisesta mainosmylläkästä ilman turhia ostoksia. Joulupöytään katetaan tavallista kalliimpia herkkuja. Ruokaa tulee ostetuksi helposti yli tarpeen.

Nordea selvitti ennen joulua, kuinka paljon pohjoismaalaiset käyttävät rahaa jouluun ja kuinka menoista selvitään juhlan jälkeen. Selvityksen mukaan tanskalaiset ostavat joululahjansa luotolla ja ruotsalaiset säästöillään. Vain suomalaiset ja norjalaiset saavat ylimääräistä rahaa ennen joulua veronpalautuksina.

Joka kymmenes tekee jouluostoksensa luotolla, mutta lainaa tai kulutusluottoja ei oteta. Se kertoo, että ostohuuma ei ole äitynyt ostohumalaksi ja järki on tallella. Nordean kyselyn mukaan vaikeudet alkavat joulun jälkeen ja keskimäärin joka viidennellä suomalaisella on aina tai joskus vaikeuksia selviytyä taloudellisesti arjen tultua. Itäsuomalaisille vaikeuksia kertyy keskimääräistä enemmän. Se saattaa johtua suhteellisen alhaisesta tulotasosta.

Joulu on joka vuosi ja vaikeuksista voi oppia. Kaukonäköisimmät hankkivat joululahjoja pitkin vuotta sopivien tarjousten osuessa kohdalle. Joulun menoja varten voi perustaa myös erillisen tilin, jonne siirtää sopivan summan kuukausittain. Itsensä kanssa voi tehdä sopimuksen, että jouluun kuluu vain tilillä oleva summa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.