Ostopäätöstä viisasta harkita huolellisesti

Talouden epävakaus näkyy monella tavalla myös Suomessa. Useat yritykset ilmoittivat työntekijöiden vähennyksistä viime viikolla. Epävarmuus heijastuu myös asuntomarkkinoille. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan mukaan kauppoja tehdään nyt nihkeämmin ja kuluttajien huoli taloudesta näkyy asuntomarkkinoilla (Kauppalehti 30.9.).

Suomalaisilla on hyvä vertailukohta nykymenoon syksyltä 2008. Silloin asuntojen hinnat laskivat 5 - 10 prosenttia. Asiantuntijat pitävät samaa ilmiötä mahdollisena lähikuukausina. Suomessa ovat nyt ostajan markkinat.

Jos pakottavaa tarvetta ei ole, ihmisten kannattaa siirtää asunnon ostaminen tuonnemmaksi. Monet asiantuntijat arvioivat, että ensi talvi on oikea aika vaihtaa nykyinen asunto isompaan.

Asunnonostajan kannalta korko on tärkeä osatekijä. Sen arvioidaan pysyvän matalalla tasolla. Lainamarginaalit eivät ole laskussa, pikemminkin päinvastoin. Toimitusjohtaja Inha arvioi marginaalien voivan nousta vielä puolisen prosenttiyksikköä, koska pankkien itselleen lainaaman rahan hinta on noussut ja kustannukset maksaa asiakas. Asuntovelalliselle lainanhoitokulut ovat silti edulliset.

Ikuinen ongelma näyttää olevan pääkaupunkiseudulla. Siellä asuntokauppaa pitää yllä jatkuva pula asunnoista ja niukka rakentaminen, jota talouden hiljeneminen vain vahvistaisi. Tämä ilmiö saattaa johtaa muuttoaaltoon pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Jo nyt on havaittavissa, että sijoittajat ovat liikkeellä. Varsinkin pienet asunnot, kuten yksiöt ja kaksiot ovat heidän ostoslistallaan. Sijoittajat arvioivat asunto-osakkeen turvallisemmaksi vaihtoehdoksi kuin esimerkiksi pörssiosakkeet, jotka ovat turbulenssissa. Vuokratuottoa pidetään varmempana tulolähteenä epävakaissa taloudellisissa oloissa.

Pienten asuntojen hinnoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Asuntojen ylihinnoittelu on kuitenkin pääosin loppunut. Samoin asunnoissa yleensä oleva viiden prosentin tinkimisvara on pudotettu monesti jo alkuvaiheessa pois. Asunnonmyyjät haluavat tehdä nopeita kauppoja. Se onnistuu edelleen, mutta hintaa pitää joissakin kohteissa pudottaa rutkasti.

Hinnat ovatkin laskeneet jonkin verran kesän jälkeen. Trendi näkyy varsinkin 500 000 euron ja miljoonan euron haarukassa olevissa asunnoissa. Myös loma-asuntojen kauppa on hidastunut, kun tarjonta ei ole kehittynyt odotetusti.

Suuret kiinteistönvälitysketjut tyrmäävät Vuokraturva Oy:n näkemyksen, että asuntojen hinnat laskisivat 10 - 20 prosenttia seuraavan vuoden aikana. Yhtiön arvion mukaan tälle kehitykselle on noin 50 prosentin todennäköisyys.

Vuokraturvan arvioon on vaikea ottaa kantaa juuri nyt. Selvää kuitenkin on, että ihmisten käyttäytymistä asuntomarkkinoillakin leimaa varovaisuus. Se ei hellitä ennen kuin talouden näkymät kirkastuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.