Ostovoima ja hintojen nousu

Arkikokemus kaupan tai huoltoaseman kassalla kertoo hintojen nousseen tänä vuonna. Kyllä sitä itsekin autoa tankatessa on loppusummaa katsellut ihmetellen.

Monessa suomalaisperheessä oma talous on tiukalla. Siksi hintojen nousu huolettaa. On kuitenkin jäänyt huomaamatta, että tulomme kasvavat hintojen nousua nopeammin. Siten suomalaisten kotitalouksien ostovoima paranee tänäkin vuonna hyvää tahtia.

Öljy ja ruoka ovat kallistuneet viimeisen vuoden aikana maailmanlaajuisesti nopeaa vauhtia. Näiden perushyödykkeiden kallistuminen on näkynyt maailmanlaajuisena hintojen nousuna, eli inflaationa.

Suomi on tietenkin joutunut hintojen nousun kohteeksi siinä missä muutkin maat. Itse asiassa Suomessa hintojen nousu on ollut varsin maltillista EU:n keskitasoa. Esimerkiksi naapurustossamme Virossa ja Islannissa kolkutellaan kaksinumeroisia inflaatiolukemia.

Maailmanlaajuiselle hintojen nousulle emme voi Suomessa mitään. Loppuvuonna tarkentuvat tämän vuoden lopulliset inflaatiolukumme riippuvatkin täysin siitä, mikä on öljyn hintakehitys maailmanmarkkinoilla.

Suomalaisiin hintapaineisiin sen sijaan voimme vaikuttaa. Tänä vuonna toteutetut kertaluonteiset veromuutokset ja maksujen tarkistukset ovat nostaneet hintoja noin puoli prosenttia, kun hintojen nousu on ollut kokonaisuudessaan noin neljä prosenttia.

Ympäristö- ja alkoholiverojen tarkistukset olivat kuitenkin oikeita toimenpiteitä ympäristön ja terveyden puolesta. Ensi vuonna hallituksen veromuutokset, esimerkiksi ruokaveron alennus, vaikuttavat jo hintoja laskevasti.

Palkkakilpailun jatkuminen on suurin uhka kotimaisten inflaatiotekijöiden joukossa. Nyt nähtyjen suuruisiin nimelliskorotuksiin meillä ei ole seuraavalla palkkakierroksella varaa. Palkansaajien ostovoiman kasvusta seuraavalla sopimuskaudella tulee nykyistä suuremmalta osin perustua veronalennuksiin.

Kotitalouksien ostovoima kasvaa

Hintojen noususta huolimatta suomalaisten kotitalouksien ostovoima kasvaa tänä vuonna enemmän kuin kolmena viime vuonna keskimäärin.

Eläkkeiden ja opintotuen tasokorotukset sekä eläkeläisten ja palkansaajien veronalennukset tuovat lisää ostovoimaa myös monille pienituloisille. Korkeat palkankorotukset pitävät huolen, että neljän prosentin inflaatiosta huolimatta palkansaajien ostovoima kasvaa kaksi ja puoli prosenttia. Käteen jäävät tulot - ja mitä niillä saa - ovat siis aiempaa suuremmat, vaikka hinnat ovat nousseet.

Opiskelijoiden ostovoima kasvaa itse asiassa tänä vuonna enemmän kuin viiteentoista vuoteen. Opintorahaa nostetaan syyslukukauden alusta kerralla peräti viisitoista prosenttia kaikilla koulutusasteilla.

Eläkeläisten ostovoiman kasvu perustuu kansaneläkkeiden tasokorotuksiin ja eläkkeiden veronalennuksiin, jotka lupasimme ennen vaaleja. Kaiken kaikkiaan pelkästään tänä vuonna toteutetut eläkeläisten ostovoimaa lisäävät uudistukset ovat lähes 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Ensi vuodesta on tulossa palkansaajien ostovoiman kehityksen kannalta erityisen nopean kasvun vuosi. Palkansaajien ostovoimaa lisäävät silloin korkeiden palkankorotusten jatkuminen.

Ensi vuonna inflaation arvioidaan laskevan tästä vuodesta. Siten korkeat palkankorotukset kasvattavat ostovoimaa tätä vuotta enemmän. Hallitus myös aloittaa suomalaisten ostovoimaa lisäävät tuloveron alennukset ensi vuoden alusta. Ruoan arvonlisäveroa alennetaan viisi prosenttiyksikköä, jonka ansiosta ruoan hinta laskee ja rahaa jää käytettäväksi enemmän muuhun.

Myös eläkeläisten ostovoima jatkaa ensi vuonna poikkeuksellisen hyvää kasvua. Tuloveron alennusten myötä myös eläkeläisten veroja alennetaan samassa suhteessa luvatun mukaisesti.

Ensi vuodenvaihteen kansaneläkkeiden indeksikorotukset tulevat olemaan suuria tämän vuoden voimakkaan inflaation ansiosta. Ensi vuonna inflaation ollessa pienempi, kansaneläkkeiden ostovoima jatkaa siten kasvuaan.

Talouspolitiikka on oikein ajoitettua

Sinivihreän hallituksen talouspolitiikka on ajoitettu juuri oikein vastaamaan hitaampaan talouskasvuun ja hintojen nousuun. Seuraamme kuitenkin maailman talouden tilannetta jatkuvasti ja olemme valmiit toimimaan tarpeen vaatiessa.

Inflaatiosta pitää olla huolissaan ja kotimaisten inflaatiotekijöiden kanssa on oltava erityisen varovainen. On kuitenkin ikävä nähdä vääristelijöiden moittivan Suomen hallitusta öljyn tai ruoan maailmanmarkkinahinnan vaihteluista. Silloin puhutaan asian vierestä.

On myös väärin pelotella suomalaisia palkansaajia, eläkeläisiä tai lapsiperheitä ostovoiman laskulla vastoin totuutta. Hallitukselta on välillä vaadittu paniikkitoimia inflaatiolukujen ollessa korkealla. Meillä ei ole kuitenkaan syytä hätäillä. Suomalaisten ostovoima kasvaa hintojen noususta huolimatta.

Kirjoittaja on hallituksen valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.