Ottajia kyllä riittää

Ei ole mikään yllätys eteläsavolaisille, että mikkeliläisten ja savonlinnalaisten tiet menevät ristiin milloin isoissa, milloin pienemmissä asioissa.

Maakunnallisen energiayhtiön omistuspohjasta syntynyt erimielisyys kuuluu näihin isomman luokan riitoihin. Savonlinnassa ja Itä-Savossa laajemminkin katsotaan, että maakunnallisen Suur-Savon Sähkön ja Mikkelin kaupungin energiayhtiön kaavailtuun fuusioon ei tarvita mukaan ulkopuolisia, kuten mikkeliläiset esittävät.

Syynä itäsavolaisten vastahankaan on yhtäältä, että he pelkäävät mikkeliläisten ja ulkopuolisen sijoittajan jyräävän heidät kiistanalaisissa ratkaisuissa. Toisaalta he katsovat, että maakunnallinen fuusio voidaan toteuttaa hyvin ilman vierasapua.

Ulkopuolinen sijoittaja - oli se sitten saksalainen energiajätti E.ON tai joku muu - edellyttää aina hyvää tuottoa pääomilleen, ja tuo tuotto olisi pois maakunnasta. Jos energiayhtiön omistus säilyisi täysimääräisenä maakunnan kunnilla, myös yhtiön tuottama taloudellinen hyöty jäisi eteläsavolaisille itselleen.

Energia-ala on tämän hetken varminta ja tuottavinta liiketoimintaa, kun energiasta ei ole ylitarjontaa ja kun hinta nousevat kaiken aikaa. Savonlinnan ja Itä-Savon kuntien varoitukset eivät ole siis tuulesta temmattuja. Ulkopuolisia ottajia Etelä-Savon energiayhtiölle kyllä riittäisi, mutta miksi maakunnan pitäisi vapaaehtoisesti luopua kultamunia munivasta yhtiöstä?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.