Oudot nuhteet

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan nuhteet poliisille viime viikolla ovat herättäneet kansalaisissa kummastusta. Poliisi sai nuhteet, kun se oli kieltänyt jengiliivien käytön messutapahtumassa. Pajuojan mielestä poliisilla ei ole oikeutta puuttua kansalaisten pukeutumiseen.

Oikeusvaltiossa ihmisellä on ja pitää olla oikeus päättää pukeutumisestaan ja ulkonäöstään itse. Tähän oikeuteen on kuitenkin olemassa muutamia rajoituksia. Poliisilla on oikeus puuttua julkisella paikalla esimerkiksi sukupuolisiveyttä loukkaavaan pukeutumiseen (Karjalainen 21.2.).

Apulaisoikeusasiamies on ratkaisussaan juridisesti oikeassa, mutta yleisen moraalin kannalta poliisin nuhtelu on erikoinen. Messutapahtumaan osallistunut henkilö viesti liiviasullaan kuuluvansa poliisin rikolliseksi luokittelemaan järjestöön.

Suomessa voimassa oleva laki kieltää osallistumisen rikollisjärjestön toimintaan, mutta osallisuus on rangaistavaa vain silloin, kun järjestöllä on työn alla rikos, josta enimmäisrangaistus on neljä vuotta ehdotonta vankeutta.

Lainsäätäjällä onkin nyt miettimisen paikka: Kuinka puuttua tehokkaammin rikollisten ammattikunnan mainostamiseen? Siitähän ilmiössä osaltaan on kysymys.

Suomessa toimii useita rikollisjärjestöiksi luokiteltavia moottoripyöräjengejä, joiden jäsenet pyrkivät nostamaan omaa ja jenginsä egoa liivipukeutumisella.

Lainsäädännössä ei ole riittävän tarkasti kielletty rikollisjärjestön mainostamista. Lakipykälien korjaamiseen liittyy paljon erilaisia juridisia yksityiskohtia, eikä valitettavasti ainakaan lyhyellä aikavälillä oleellista parannusta tilanteeseen ole näkyvissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.