Oudot nuhteet

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan nuhteet poliisille viime viikolla ovat herättäneet kansalaisissa kummastusta. Poliisi sai nuhteet, kun se oli kieltänyt jengiliivien käytön messutapahtumassa. Pajuojan mielestä poliisilla ei ole oikeutta puuttua kansalaisten pukeutumiseen.

Oikeusvaltiossa ihmisellä on ja pitää olla oikeus päättää pukeutumisestaan ja ulkonäöstään itse. Tähän oikeuteen on kuitenkin olemassa muutamia rajoituksia. Poliisilla on oikeus puuttua julkisella paikalla esimerkiksi sukupuolisiveyttä loukkaavaan pukeutumiseen (Karjalainen 21.2.).

Apulaisoikeusasiamies on ratkaisussaan juridisesti oikeassa, mutta yleisen moraalin kannalta poliisin nuhtelu on erikoinen. Messutapahtumaan osallistunut henkilö viesti liiviasullaan kuuluvansa poliisin rikolliseksi luokittelemaan järjestöön.

Suomessa voimassa oleva laki kieltää osallistumisen rikollisjärjestön toimintaan, mutta osallisuus on rangaistavaa vain silloin, kun järjestöllä on työn alla rikos, josta enimmäisrangaistus on neljä vuotta ehdotonta vankeutta.

Lainsäätäjällä onkin nyt miettimisen paikka: Kuinka puuttua tehokkaammin rikollisten ammattikunnan mainostamiseen? Siitähän ilmiössä osaltaan on kysymys.

Suomessa toimii useita rikollisjärjestöiksi luokiteltavia moottoripyöräjengejä, joiden jäsenet pyrkivät nostamaan omaa ja jenginsä egoa liivipukeutumisella.

Lainsäädännössä ei ole riittävän tarkasti kielletty rikollisjärjestön mainostamista. Lakipykälien korjaamiseen liittyy paljon erilaisia juridisia yksityiskohtia, eikä valitettavasti ainakaan lyhyellä aikavälillä oleellista parannusta tilanteeseen ole näkyvissä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.