Outo varkaus

Outokummussa yhdeksän kertaa aikaisemmin järjestetyn Huonon festivaalin ydinsisältö on ollut yhteisen vaivautuneisuuden tunteen kokeminen.

Nyt tuo vaivautuneisuus saa uuden vivahteen, kun outokumpulaiset siirtyvät tänä vuonna Varkauteen festivaaliansa pitämään. Huono festivaali nähdään Tarinoiden Taulumäki -tapahtumassa 13.marraskuuta. Kellonaikoja en muista, voitte googlata ne.

Huonon festivaalin tuottamiseen ei juuri vaivaa nähdä. Huonot festivaalit rätkäytetään tyyliin "kuhan on festivaalit". Ohjelman ei tarvitse olla huonoa, sitä ei vain suunnitella mitenkään, mutta lakia ja hyviä tapoja toki noudatetaan. Ja onhan se pakko, koska Varkaudessa valvoo Haapalan Jyki.

Huonon festivaalin siirtäminen on tuotteistettu sattuma. Allekirjoittanut möksähti, kun viime festareilla väki ei suostunut siirtämään festaria teatteritalolta R-kioskille kesken festivaalin. Siksi tämä spektaakkelimainen kosto, huomiotalouden heimoveljeys. Vaikka ei se oikeasti näin mennyt, mutta tarinanmuoto on markkinoinnissa eduksi.

Huono festivaali rouhii kaikkea sitä, mikä tässä ajassa on vastemielisintä. Sitä, että kaikki määräytyy sen perusteella, miten hyvältä mikäkin näyttää ansioluettelossa.

Yhden kaverin kanssa kerran sanailin, että hukataanko huonojen festareiden potentiaali, kun sitä ei kehitetä tuotteen suuntaan.

Potentiaalin kasvattaminen on yhtä vastemielistä kuin tulevan taidehallintouudistuksen hyötynäkökulma. Että miten hyödyttää joku sisäsiisti sparrattu taide jotain pohjoissavolaista elinkeinoa ja että taiteilijankin pitäisi konsultin mukaan liittyä yrittäjäyhdistykseen hyödyn kukkuessa mielessä.

Ja että miksi ihmeessä kaiken pitää kasvaa ja että maakunnan kehittyminen on yhtä kuin maakunnan kasvua? Ja että siinä on vielä maakuntalehdetkin mukana tässä kasvun kailottamisessa, että omasta maakunnasta pitäisi nyt saada sen ja sen ykkösmaakunta ja että miten pärjätään tässä maakuntien välisessä kilpailussa.

Rautavaaran kokoomuksen perustamiskokous pidettiin kerran Outokummun huonoilla festareilla ja siinä oli asiaa. Tosin ei ole vieläkään paikallisosastoa Rautavaaralla, mutta Outokummussapa on ja Varkaudessa totta kai. Ja molemmat ovat taistelutahtoisia teollisuuspaikkakuntia.

Kerran huonojen festareiden lipputulot lahjoitettiin Uudenmaan kokoomukselle vaurauden ylläpitämiseksi espoolaisissa kohteissa. Rahaa laitettiin kirjekuoreen yli yhdeksän euroa.

Jyrki, jos luet tämän, vaadimme tilitystä mihin rahat on käytetty. Nyt voit tulla tilittämään omaan maakuntaan, Taulumäen kirjastoon. Huonoilla festareilla lähes kaikki voivat esiintyä. Ohjelma sumplitaan paikanpäällä ja juontaja vääntelehtii yleisön edessä talvitakki päällä.

Lukija, leikkaa tämä kolumni irti tästä lehdestä. Kolumni on vaivaannuttava sana, kuten huonot festaritkin. Piirrä kolumnistille arpi naamaan. Tarkasta, mitä tekstiä jää tämän kirjoituksen takapuolelle.

Ota tämä kolumni mukaan Tarinoiden Taulumäkeen. Tällä kolumnilla ilmainen sisäänpääsy Outokummun huonoille festareille Varkauteen.

Kirjoittaja on huonoja festareita järjestävän Toimintaryhmä Hohtimien jäsen, yhteiskuntatieteiden ylioppilas ja tapahtuman juontaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.