Outoa flirttailua EU-erolla ja eurolla

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on aikaisemminkin väläytellyt kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä, mutta nyt hän nostanut asian yhdeksi teemaksi pyrkiessään puolueensa puheenjohtajaksi. Timo Soinin seuraaja perussuomalaisten puheenjohtajaksi valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa.

Terho esitteli oman ohjelmansa viime viikon lopulla. Hän sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Suomi luopuu ”lähivuosikymmenten aikana” eurosta ja palaa takaisin omaan valuuttaan. Terhon aikahaarukka on niin pitkä, että hän tuskin poliitikkona joutuu ennustuksestaan tilille.

Mielenkiintoisempi osa puheenjohtajakampanjointia oli lausunto, että perussuomalaiset saattaa asettaa kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä tavoitteeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ne järjestetään kahden vuoden kuluttua huhtikuussa 2019.

Terhon mukaan puolueen on päätettävä asiasta ”yhdessä” ja tietoisena siitä, että se saattaa katkaista puolueen tien seuraavaan hallitukseen.

Näin varmasti olisikin. Jos perussuomalaiset ryhtyy kansanäänestystä vaatimaan, se tuskin saisi kumppaneita muista eduskuntapuolueista.

Outoa Terhon kansanäänestyspuheissa on, että hän ei itse kerro kantaansa asiaan. Käytännössä hän jää istumaan aidalle ja tarkkailee, miten EU-jäsenyyteen hänen puolueessaan ja yhteiskunnassa laajemmin seuraavien eduskuntavaalien alla suhtaudutaan.

Puolueensa puheenjohtajaksi pyrkivän poliitikon olisi kuitenkin hyvä kertoa oma kantansa ja hankkia sille kannatusta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.