Pääepäilty jäi kiinni

Suomen historian vakavimman talousrikosjutun tutkinta nytkähti eteenpäin perjantaina, kun laajasta pyramidihuijauksesta epäilty Hannu Kailajärvi, 46, jäi kiinni Ruotsissa. Poliisi otti Wincapita-sijoitusklubin ykkösmiehen kiinni pienessä Näsjön kaupungissa Etelä-Ruotsissa. Ruotsalaiset viestimet kertoivat, että Eksjön käräjäoikeus vangitsi epäillyn perjantaina. Ruotsi luovuttaa hänet Suomeen myöhemmin. Luovutuksen ajankohta riippuu siitä, vastustaako epäilty luovutusta. Nopeimmillaan mies on Suomessa yhdessä viikossa, pisimmillään prosessi voi kestää muutaman kuukauden.

Wincapita keräsi noin kymmeneltätuhannelta suomalaiselta yhteensä noin sata miljoonaa euroa. Huijatuiksi tulleista yli tuhat henkilöä on jättänyt poliisille rikosilmoituksen. Merkittävä määrä Wincapitaan sijoittaneista asuu Pohjois-Savossa.

Oulun käräjäoikeus on jo vanginnut Kailajärven poissaolevana. Poliisille hänen kiinni saamisensa on iso voitto. Tosin on muistettava, ettei kaikkia epäiltyjä ole vielä saatu kiinni. Ainakin osa heistä piileksii tiettävästi Thaimaassa.

Kailajärven vangitseminen merkitsee sitä, että poliisi pääsee entistä syvemmälle juttuun. Sinänsä rikoksen tekomuoto on ollut yksinkertainen, mutta lukuisia yksityiskohtia on vielä selvittämättä. Viimeistään tutkinnan päätyttyä myös lainsäätäjän tulisi reagoida tilanteeseen. Pyramidipeli tulisi kieltää lailla.

On myös mielenkiintoista nähdä, millaiset tuomiot alioikeus aikanaan langettaa syyllisille. Teot ovat olleet tähän astisten tietojen perusteella hyvin suunniteltuja ja tahallisia. Jutun suuruutta kuvaavat useat suuret vakuustakavarikot. On selvää, että syylliset joutuvat maksamaan miljooniin euroihin nousevat vahingonkorvaukset.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.