Päähuomio kiinnittyi sivuseikkaan

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi varsin pyöreän lausunnon omistajaohjauskäytännöistä Finavian johdannaissotkujen selvittelyssä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) käynnisti sovintosopimusprosessin Finavian hallituksen ohi sille mitään kertomatta. Toimintatapa ei ollut vakiintuneiden omistajaohjauskäytäntöjen mukainen, joten siitä moitteet.

Sinänsä on tärkeää selvittää epäselvyyksiä aina kun ministereiden toiminta sellaista aiheuttaa. Finaviassa päähuomio tuntuu kuitenkin kiinnittyneen sivuseikkaan. Pääasian luulisi olevan se, että Finavian johto teki ennen Bernerin ministeriyttä vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, jotka johtivat kaikkiaan yli 30 miljoonan euron tappioihin.

Se, että Berner sitten toimi johdannaistappioiden selvittelyssä niin kuin toimi, johtunee poliitikoille epätyypillisestä suoraviivaisuudesta. Finavian omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä hän ohitti yhtiön hallituksen kuin yrityksen omistaja konsanaan. Berner katsoi Finavian hallituksen toimineen epäjohdonmukaisesti, kun se oli päättänyt ensin alkuvuonna 2015, ettei kanteita entistä hallitusta vastaan nosteta ja sen jälkeen syksyllä, että kanteita nostetaan. Bernerin puuttuminen asiaan johti tilanteeseen, joka oli valtion omistajapolitiikan linjausten kannalta erittäin ongelmallinen. Onkin kyseenalaista, johtiko ministerin toiminta valtion kannalta parhaaseen taloudelliseen lopputulokseen riitojen ratkaisussa.

Kaikesta huolimatta ministerin toiminnan vatvomista merkityksellisempää on huolehtia, ettei vastaavia johdannaiskauppoja valtionyhtiöissä ole enää mahdollista tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.