Pääkaupunkiseutu voitti taas yhden viraston

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.), 33, kertoi maanantaina päättäneensä, että perustettava tuomioistuinvirasto sijoittuu Vantaalle, eikä esimerkiksi Joensuuhun, Rovaniemelle, Vaasaan tai Kouvolaan, jotka nekin ilmoittivat halunsa viraston uudeksi sijaintipaikaksi hyvien perustelujen kera.

Vantaa voitti myös pääkaupunkiseudun sisäisen kamppailun uudesta noin 50 työntekijän virastosta, jota hamusivat itselleen myös Helsinki ja Espoo.

Kyse on aivan uudesta virastosta, joten ei olisi ollut estettä rakentaa toimivaa kokonaisuutta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Tuomioistuinviraston tehtäviin kuuluu muun muassa tuomioistuinten auttaminen niiden perustehtävissä ja oikeuslaitoksen talousarviovalmistelu, toimitilahallinto ja tietojärjestelmistä huolehtiminen, mutta myös osallistuminen tuomarien koulutuksen järjestämiseen. Virasto voisi huolehtia osaksi myös tuomioistuinten henkilöstö- ja taloushallinnosta.

Olisi ollut hyvää aluepolitiikkaa, jos virasto olisi sijoitettu esimerkiksi Joensuuhun, missä Itä-Suomen yliopisto tarjoaa laadukasta oikeustieteellistä koulutusta.

Ei enää uskoisi, että Suomessa on voimassa alueellistamislaki, jonka tarkoitus on ollut ja on turvata valtion tehtävien tuloksellista hoitamista ja työvoiman saantia valtion tehtäviin, edistää maan tasapainoista alueellista kehitystä ja tukea työllisyyttä maan eri osissa. Nykymuotoinen alueellistaminen alkoi vuoden 2000 lopussa Paavo Lipposen (sd.) toisen hallituksen aikana. Matti Vanhasen (kesk.) I hallitus pani toimeksi. Sittemmin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ovat sijoittuneet asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara Lahteen ja Maaseutuvirasto Mavi Seinäjoelle. Kaikkiaan yli 150 valtion toimintoa on siirretty pois pääkaupunkiseudulta.

Toisaalta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean piti tulla Kuopioon, mutta pala palalta alueellistamispäätöstä on vesitetty. Yksi erikoisimmista episodeista oli äskettäinen sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) päätös siirtää kriisinhallintakeskus CMC Kuopiosta pääkaupunkiseudulle ja siitä ikään kuin kompensaationa Pelastusopisto saisi lisäresursseja opetukseensa. Kompensaatiosta ei ole toistaiseksi varmuutta.

Maakunnissa pannaan ovia kiinni ja pääkaupunkiseudulla avataan uusia. Tuomioistuinviraston perustaminen pääkaupunkiseudulle muistuttaa nimittäin ikävästi käräjäoikeusuudistuksesta, minkä seurauksena seitsemän käräjäoikeutta lakkaa ja 21 istuntopaikkaa 57 paikasta menee kiinni. Menettäjiä ovat muun muassa Varkaus ja Iisalmi. Poliisiasemiakin on suljettu ja veropalvelupisteitä lakkautettu.

Vaikka oikeusministerin päätös osoitti arkuutta ja näköalattomuutta itse asiassa, se saattoi olla hyvinkin kaukokatseinen linjaus Häkkäsen poliittisen uran kannalta. Nuorta miestä on jo veikattu nykyisen puheenjohtajan Petteri Orpon potentiaaliseksi seuraajaehdokkaaksi sisäministeri Kai Mykkäsen ohella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.