Pääkirjoitus: Maakunnan urheiluseura on kulttuuriteko

Sami Kapasen luopuminen KalPan omistajuudesta on suuri uutinen. Savolaisen jääkiekkoilun lippulaiva on noussut Kapasen 17 vuotta kestäneellä kaudella syvistä talousvaikeuksista SM-liigaan ja myöhemmin mitalijoukkueeksi. Sekä sarjanousu että mitalipelit saivat aikaan Niiralan montussa hienon urheilujuhlan muita kausia unohtamatta.

Upeaa on ollut myös KalPan pelaajakehitys. Seura on kasvattanut pelaajia lajin terävimmälle huipulle, joista seuran tulevaisuutta tulevat omistajina jatkossakin takaamaan Kimmo Timonen ja Teemu Hartikainen. Unohtaa ei sovi urheilullisuuden ohella seurojen tekemää kasvatuksellista työtä.

Sami Kapanen ansaitsee pitkäjänteisyydestään KalPassa ison kiitoksen. Hän on vetänyt monta roolia. Pääomistajuuden lisäksi Kapanen on toiminut KalPassa pelaajana, valmentajana ja apuvalmentajana. Seuralle on syntynyt selkeä identiteetti. Sami Kapasen nimi kirjoitetaan KalPan historiassa isoin kirjaimin.

Mielenkiintoista on, onko Kapasen seuraava siirto jääkiekon ulkopuolella. Hän on osoittanut kiinnostusta valmentamiseen. 46-vuotiaana hän ei jää laakereilleen lepäämään.

Kiitoksen paikka on myös Savonmaan Puolesta Oy:n 11 perustajalle, jotka ottivat KalPan 90-vuotisjuhlakautena savolaisen jääkiekon viestikapulan haltuunsa. Yhtiön omistajista lähimpänä lajia ovat tietysti Timonen ja Hartikainen sekä Kalpa Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen ja toimitusjohtaja Toni Saksman.

Joukossa on myös henkilöitä, joita on totuttu harvemmin näkemään kiekkokatsomoissa. Vaikka jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, seurat eivät ole muutamaa poikkeusta lukuunottamatta taloudellisia kultakaivoksia - päinvastoin.

Asia todetaan myös Savonmaan Puolesta Oy:n perustamiskirjassa. Siihen on kirjattu, etteivät omistajat odota tuottoja vaan haluavat antaa joukkueelle ja johdolle työrauhan. Tavoitteena on, että Kuopiossa pelataan tulevaisuudessakin jääkiekkoa korkeimmalla sarjatasolla.

Kun näin on, rahallista sijoitusta urheiluseuraan voi pitää vahvasti maakunnallisena kulttuuritekona. Sitä korostaa, kuinka vaikeina aikoina järjestely tehdään.

Jääkiekon pääsarjassa sekä miehissä että naisissa pelaava ja laadukasta juniorityötä tekevä seura on Kuopiolle ja koko Pohjois-Savolle vetovoimatekijä. Se tuo valtakunnallista ja myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Savon suurimmat palloiluseurat KalPa ja KuPS ovat siinä mielessä onnellisessa asemassa, että niille on löytynyt vahvasti maakuntaan sitoutuneet keltamustat taustavoimat.

Ilman Ari Lahtea KuPS ei kamppailisi vuodesta toiseen mitaleista. Sami Kapanen toimi pitkään KalPan toiminnan takuumiehenä. Nyt toiminta siirtyi lukumääräisesti useamman maakunnassa eri aloilla vaikuttavan henkilön harteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sami Kapanen myi omistuksensa KalPasta kokonaan – ostajataho koostuu 11 tunnetusta savolaisvaikuttajasta

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.