Päämäärään on vieläkin tuskallisen pitkä matka

Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitus julkisti perjantai-iltana tarkennuksia jo elokuussa periaatteellisella tasolla sovittuihin rakenneuudistuksiin. Kolme kuukautta kestäneestä valmistelusta huolimatta paljon jäi edelleen avoimeksi. Se tarkoittaa sitä, että päämäärään on edelleen tuskallisen pitkä matka. Suunta on toki oikea.

Tällä kertaa konkretiaa odotettiin etenkin kuntien menojen ja velvoitteiden karsimisesta. Sitä saatiinkin. Suurimmat yksityiset säästöt löytyvät vanhusten laitoshoidon vähentämisestä. Joukkoliikennettä tehostetaan ja koulutuksen rahoitusjärjestelmää uusitaan.

Säästöistä suurin osa jää kuitenkin riippumaan kuntapäättäjien toimista. Mitään takeita säästöjen onnistumisesta hallitus ei voi antaa. Kuntien virkamiehille ja luottamushenkilöille jää jättimäinen urakka. Kun urakka on jättimäinen, on olemassa vaara, että osa siitä murenee normaaliin poliittiseen ja alueelliseen riitelyyn.

On helppo ennustaa, että esimerkiksi toisen asteen koulutusverkon tiivistäminen–käytännössä lukioiden ja ammattikoulujen lakkauttaminen ja yhdistäminen–johtaa kuntien väliseen kiistelyyn.

Sama koskee sairaaloiden päivystysasetuksen voimaantulon nopeuttamista. Synnytysten ja leikkauspäivystysten keskittäminen on herkkä asia.

Kunnille siis jää runsaasti päätettävää. Hallitus patistaa kuntia haluamaansa suuntaan tiukentamalla omaa ohjaustaan. Keinot ovat entiset: valtionosuuksia vähennetään ja kunnat velvoitetaan tasapainottamaan taloutensa.

Hallituksen oma rakenne näkyy selvästi nyt julkistetuissa päätöksissä: kuuden puolueen on tavattoman vaikea päästä yksimielisyyteen konkreettisista keinoista, joilla julkisen talouden kestävyysvajetta kurotaan umpeen. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju osuukin oikeaan arvioidessaan, että rakennepaketti vaikuttaa uudelta hallitusohjelmalta, johon on ympätty kaikkea mahdollista.

Suurimmat poliittiset kiistat on tuttuun tapaan lakaistu jatkovalmisteluun. Ei esimerkiksi edelleenkään tiedetä, miten käy vuorotteluvapaan ehtojen. Subjektiivista päivähoito-oikeutta aiotaan rajata, mutta yksityiskohdat ovat sopimatta. Oppivelvollisuus pitenee, mutta oppikirjojen maksullisuudesta ei vielä ole päätetty.

Kaiken lisäksi vaalikauden suurimmat rakenteelliset uudistukset ovat edelleen hämärän peitossa. Miten lopulta käy hallituksen suurelle kuntauudistukselle? Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus etenee tuskallisen hitaasti, vaikka sitä on kuntauudistuksen tavoin valmisteltu jo kaksi vuotta.

Suuri osa perjantaisten päätösten vaikutuksista on olettamusten varassa. Hallitus laskee, että ratkaisut pidentävät työuria peräti kahdella vuodella. Pitenemisestä suurin osa on jätetty eläkeuudistuksen varaan. Eläkeuudistuksen valmistelu taas on työnnetty työmarkkinajärjestöille eikä valmistelua ole käytännössä vielä edes aloitettu. Hallitus todennäköisesti laskee sen varaan, ettei järjestöillä lopulta ole muuta mahdollisuutta kuin esittää eläkeiän nostamista.

Rakennepaketin toteuttamista hallitus tarkastelee maaliskuun kehysriihessä. Silloin järjestetään jälleen suuri tiedotustilaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maalla koetellaan jaksamisen äärirajoja

Uskon aitouden arviointi on ylivoimainen tehtävä

Toiveajatteluun ei ole varaa

Suutari pysyköön lestissään

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.