Päämaja palasi

Mikkeli palasi päämajakaupungiksi vuodenvaihteessa, kun puolustusvoimien uusi maavoimien esikunta aloitti virallisesti toimintansa Karkialammilla. Savon prikaatin varuskunta-alueella eivät kajahtele nyt alokkaille tarkoitetut Taakse poistu -komennot, vaan siellä työskentelevät nyt korkeasti koulutetut ammattisotilaat ja heidän siviiliavustajansa siisteissä esikuntatehtävissä - ja huomattavasti paremmalla palkalla kuin muinoiset alokkaat ja sotamiehet.

Savon prikaatin lähtö Mikkelistä oli ikävä ratkaisu kaupungille ja samalla koko Savolle, joka menetti näin viimeisenkin oman jalkaväkiyksikkönsä. Vuosisatainen perinne katkesi. Itäisen Suomen ainoat jalkaväkivaruskunnat ovat nyt Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Maavoimien esikunta on Mikkelille hyvä korvike prikaatin menetyksestä. Sen luonne on kuitenkin aivan erilainen kuin prikaatin. Pelkkä strategioita pohtiva esikunta on Mikkelissä kuin komentaja ilman joukkoja. Jos ja kun paraateja pidetään marsalkka Mannerheimin patsaan juurella, niin ohimarssijat on haettava muualta, kauempaa. Lähimpänä on Tuntemattoman sotilaan JR 8:n perinteitä vaaliva Vekarajärvi, Karjalan prikaati, satakunnan kilometrin päässä.

Puolustusministeri Häkämiehen kuuluisan Washingtonin puheen mukaan Suomen suurimmat turvallisuusuhat ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Omalla tavallaan tuo kohuttu lausunto kuvaa, miten itäraja on edelleen maan tärkein raja. Maavoimien esikunnan sijoittaminen Mikkeliin oli näin ollen puolustusvoimilta perusteltu ratkaisu.

Itä-Suomen ja itärajan puolustamista ei voi kuitenkaan jättää pelkästään muutaman harvan varuskunnan ja yhden esikunnan varaan. Parasta maanpuolustusta on pitää koko Itä-Suomi asuttuna ja elinvoimaisena. Järkevän puolustuspolitiikan ohella maassa tarvitaan kaukonäköistä ja ymmärtävää aluepolitiikkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.