Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) herätti jo viime talvena eduskuntavaalikampanjan aikana kiusallista huomiota epäselvillä lausunnoillaan. Ajoittainen herpaantuminen tuntuu vaivaavan myös nykyisessä virassa, jossa siihen on aiempaa vähemmän varaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen toimi Kansan Uutisten (19.9.) haastattelussa kuin sadun lapsi, joka huomautti keisarin vaatetuksesta. Konkaripoliitikko moitti poikkeuksellisen suorasanaisesti Rinteen viimeaikaisia ulostuloja. Kyllönen nosti esiin muun muassa Rinteen puuttumisen Postin työehtosopimuskiistaan, jossa pääministeri näytti ylittävän valtuutensa.

Kyllösen kritiikin ydin on muotoilussa, että kaikkea, mitä ajattelee, ei kannata sanoa ääneen ainakaan pääministerin asemassa. Viime syksynä Rinne antoi oppositiojohtajana sekavia lausuntoja muun muassa hiilinieluista ja lannan peltolevityksen lopettamisesta. Keväällä vaalikeskusteluissa syntyi kohu, kun Rinteen tulkittiin ehdottavan lihaveroa.

Ennen vaaleja oudoistakaan puheista ei syntynyt suurempaa harmia, vaan niiden tason arviointi saatettiin jättää äänestäjille. Pääministerinä Rinteeseen kohdistuu kuitenkin korkeampi vaatimus tarkkuudesta. Sammakkoja ei saisi päästellä.

Helsingin Sanomien (20.9.) tietojen perusteella Kyllönen joutui tilille sanomisistaan omassa eduskuntaryhmässään ja sai kitkerät terveiset pääministerin esikunnasta. Hallituksen sisäistä arvostelua katsottiin pahalla.

Rinteellä on ollut tapana moittia väärinymmärryksistä myös mediaa, joka on hänen mukaansa siteerannut häntä väärin. Joskus voisi olla myös peiliin katsomisen paikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.