Päätökset nopeasti

Jukka Rantalan johtama työuratyöryhmä luovutti tiistaina raporttinsa pääministeri Mari Kiviniemelle. Niin kuin jo pitkään on tiedetty, työryhmä ei tehnyt minkäänlaisia esityksiä, vaan tyytyi pelkästään selvittelemään erilaisia eläkepoliittisia vaihtoehtoja. Ratkaisut jäävät huhtikuun vaalien jälkeen muodostettavalle uudelle hallitukselle.

Ennen kevään hallitusneuvotteluita työmarkkinoiden keskusjärjestöt vielä arvioivat, voivatko ne löytää yhteisymmärrystä pitkäjänteisestä ratkaisusta työurien pidentämisestä ja työeläkejärjestelmän rahoituksesta. Suuria toiveita siitä ei ole. Järjestöt ovat kiistelleet keskenään jo kohta kaksi vuotta ilman yhteistä näkemystä.

Selvää kuitenkin on, että uusi hallitus joutuu tekemään jonkinlaisia päätöksiä täysin riippumatta sen kokoonpanosta. Julkisen talouden kestävyysvajeen kurominen umpeen vaatii samanlaisia ratkaisuja, joita jo monissa muissa EU-maissa on tehty. Myös suomalaisten työuria on kyettävä pidentämään.

Loppupäästä työuria ei pystytä pidentämään pelkästään korottamalla työeläkkeen alaikärajaa nykyisestä 63 vuodesta. Jos samaan aikaan säilytetään nykyiset poikkeamat työeläkejärjestelmästä - osa-aikaeläke ja ns. työttömyysputki - niiden käyttö ilmeisesti lisääntyisi ja vaikutus saattaisi olla päinvastainen kuin halutaan.

Kyse onkin kokonaisuudesta, joka on harkittava huolella ja juuri siihen tiistaina pääministerille jätetty raportti antaa eväitä. Uuteen hallitukseen mukaan tulevien puolueiden on kannettava vastuunsa; ratkaisuja on tehtävä, vaikka työmarkkinajärjestöt eivät pääsisikään sopuun.

Ratkaisuja on kaiken lisäksi tehtävä nopeasti. Mitä pitempään vitkutellaan, sitä radikaalimpia muutoksia työeläkejärjestelmään on lopulta tehtävä. Selvitystyötä on tehty riittämiin. Päätösten aika on heti keväällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.