Päätökset nopeasti

Jukka Rantalan johtama työuratyöryhmä luovutti tiistaina raporttinsa pääministeri Mari Kiviniemelle. Niin kuin jo pitkään on tiedetty, työryhmä ei tehnyt minkäänlaisia esityksiä, vaan tyytyi pelkästään selvittelemään erilaisia eläkepoliittisia vaihtoehtoja. Ratkaisut jäävät huhtikuun vaalien jälkeen muodostettavalle uudelle hallitukselle.

Ennen kevään hallitusneuvotteluita työmarkkinoiden keskusjärjestöt vielä arvioivat, voivatko ne löytää yhteisymmärrystä pitkäjänteisestä ratkaisusta työurien pidentämisestä ja työeläkejärjestelmän rahoituksesta. Suuria toiveita siitä ei ole. Järjestöt ovat kiistelleet keskenään jo kohta kaksi vuotta ilman yhteistä näkemystä.

Selvää kuitenkin on, että uusi hallitus joutuu tekemään jonkinlaisia päätöksiä täysin riippumatta sen kokoonpanosta. Julkisen talouden kestävyysvajeen kurominen umpeen vaatii samanlaisia ratkaisuja, joita jo monissa muissa EU-maissa on tehty. Myös suomalaisten työuria on kyettävä pidentämään.

Loppupäästä työuria ei pystytä pidentämään pelkästään korottamalla työeläkkeen alaikärajaa nykyisestä 63 vuodesta. Jos samaan aikaan säilytetään nykyiset poikkeamat työeläkejärjestelmästä - osa-aikaeläke ja ns. työttömyysputki - niiden käyttö ilmeisesti lisääntyisi ja vaikutus saattaisi olla päinvastainen kuin halutaan.

Kyse onkin kokonaisuudesta, joka on harkittava huolella ja juuri siihen tiistaina pääministerille jätetty raportti antaa eväitä. Uuteen hallitukseen mukaan tulevien puolueiden on kannettava vastuunsa; ratkaisuja on tehtävä, vaikka työmarkkinajärjestöt eivät pääsisikään sopuun.

Ratkaisuja on kaiken lisäksi tehtävä nopeasti. Mitä pitempään vitkutellaan, sitä radikaalimpia muutoksia työeläkejärjestelmään on lopulta tehtävä. Selvitystyötä on tehty riittämiin. Päätösten aika on heti keväällä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.