Päätös ja sen perustelut

Venäläinen byrokratia on jo käsite. Sille ovat naureskelleet niin suomalaiset kuin venäläiset itsekin. Kansalainen ohjataan asiaansa hoitaessa loputtomasti luukulta toiselle.

Mutta osataan sitä Suomessakin.

Itä-Suomen aluehallintovirasto eli avi käsitteli alkuvuodesta kantelua, joka oli tehty Kuopion kaupungin väliaikaisen sosiaalijohtajan julkisuuteen antamista lausunnoista koskien viime syksyn traagisia lastensurmia Kuopiossa.

Valitettava tapahtuma sai luonnollisesti runsaasti huomiota mediassa. Samoin sosiaalijohtajan lausunnot, joista tehtiin sekä tutkintapyyntö poliisille että kantelu aviin.

Valtakunnansyyttäjä ratkaisi asian juridisen puolen. Sosiaalijohtajaa ei syytetty virkarikoksesta. Päätös perusteltiin asianmukaisesti.

Seuraavaksi huomio kiinnittyi lausunnosta tehtyyn kanteluun ja avin suhtautumiseen siihen. Myös hallintoviranomaisen kanta virkamiehen toimintaan on yhteiskunnallisesti merkittävä asia.

Savon Sanomat kysyi Itä-Suomen avista päätöstä ensimmäisen kerran helmikuussa. Tuolloin ilmoitettiin, että päätös on valmis maaliskuun loppuun mennessä.

Maaliskuun lopulla asiasta kysyttiin uudestaan. Huhtikuun alussa avi ilmoitti, että päätös on tehty, mutta se annetaan julkisuuteen vasta puolentoista viikon kuluttua. Perusteena oli se, että päätös on ensin saatettava asianosaisten tietoon.

Kysyttäessä kerrottiin, että asianosaisille on tarkoitus ilmoittaa päätöksestä postitse.

Pääsiäisen jälkeen Savon Sanomat kysyi asiasta jälleen, koska lain mukaan viranomaisen päätös tulee julkiseksi, kun päätös on tehty. Asianosaisella ei ole erityisasemaa julkisen päätöksen saamisessa.

Puhelimitse kerrottiinkin, että avi on antanut sosiaalijohtajalle huomautuksen.

Juuri mitään muuta ei sitten kerrottukaan. Avista ilmoitettiin, että päätöksen perustelut ovat kokonaan salaisia. Edes sitä ei vahvistettu, liittyykö huomautus lainkaan sosiaalijohtajan lausuntoihin.

Viranomaisen asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Asiakirja tai sen osa on toki mahdollista julistaa salaiseksi, mutta se voidaan tehdä vain perustellusta syystä.

Salaamisesta on tehtävä virallinen päätös. Päätöksen on perustuttava lakiin.

Jos asiakirja sisältää osin salassa pidettävää tietoa, tieto voidaan poistaa julkisesta osasta. Loppu asiakirjasta on julkinen ja se on luovutettava pyydettäessä.

Huhtikuun puolivälissä Savon Sanomat pyysi avista valituskelpoista, kirjallista päätöstä huomautuksen perusteiden salaamisesta. Päätös luvattiin, mutta vastaamiseen ilmoitettiin menevän jälleen kaksi viikkoa.

Viime tiistaina avista tuli tieto, että asia on siirretty aluehallintolakimiehen hoidettavaksi.

En ota kantaa siihen, oliko oikein, että avi salasi sosiaalijohtajan huomautuksen perustelut. Asia on yhä kesken, eikä minulla ole tietoa, kuka salauspäätöksen on tehnyt ja mistä salassa pidettävä aineisto koostuu. Ainoaksi perusteluksi on ilmoitettu julkisuuslain 24. pykälä. Se sisältää kaikkiaan 32 osaa.

Perustelujen salaaminen kokonaisuudessaan merkitsee, että emme tiedä, millä perusteella avi katsoi sosiaalijohtajan toimineen väärin. Se ei voi olla salaamista vaativa arkaluontoinen tieto.

Kiinnostava ja tärkeä tieto se kyllä olisi.

Myös koko prosessiin käytetty aika tuntuu kohtuuttomalta. Savon Sanomat on asioinut tähän mennessä kolmen henkilön kanssa. Aluehallintolakimiehestä näyttää tulevan neljäs.

Aikaa asian selvittämiseen on käytetty päätöksen tekemisestä nyt runsas kuukausi.

Hallintovirastolle kuukausi voi olla lyhyt aika. Tiedotusvälineelle se on ikuisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.