Päin punaista valoa ajaminen yleistynyt

Aamupäivä Vuorikadulla Kuopiossa tiistaina. Linja-auto lähtee liikkeelle pysäkiltä ja ajaa suoraan päin punaisia liikennevaloja Kirjastokadun risteyksessä. Katua jo ylittämään lähteneet jalankulkijat kavahtavat takaisin jalkakäytävälle. Aikuiset ihmiset osaavat varoa enemmän kuin lapset, jotka luottavat liiaksi vihreän valon voimaan.

Valitettavasti samanlaisia tilanteita sattuu tuhkatiheään myös muualla Kuopiossa ja myös muissa suomalaisissa kaupungeissa. Liikennekuri on huolestuttavasti höltynyt.

Liikenneturva julkisti tiistaina oman tarkkailunsa tulokset. Sen mukaan päin punaista ajettiin alkukesästä tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 2002 jälkeen, jolloin Liikenneturva alkoi systemaattisesti seurata suomalaisten kuljettajien käyttäytymistä liikennevaloissa.

Punaista päin ajamista tarkkailtiin 13 paikkakunnalla. Tarkkailussa seurattiin sitä ajoneuvoa, joka saapui liikennevaloihin ensimmäisenä niiden muututtua punaisiksi. Havaintoja tehtiin kaikkiaan 2 403. Niistä 27 prosentissa yksi tai useampi ajoneuvo ajoi päin punaista.

Korjataan: yksikään ajoneuvo ei liiku omin päin, vaan ratkaisun tekee ajoneuvon kuljettaja. Vastuu punaista päin ajamisesta on aina ihmisellä, joka istuu auton ratissa, moottoripyörän ohjaimissa tai polkupyörän satulassa.

Päin punaista ajaminen on lähes aina tahallinen teko. Kuljettajalla olisi aikaa pysähtyä, mutta jarruttamisen sijasta hän kiihdyttää. Tekoaan hän perustelee yleensä kiireellä, vaikka jokainen kaupunkiliikenteessä ajanut tietää kokemuksesta, että tällainen kiirehtiminen on turhaa. Punainen valo on kuitenkin vastassa seuraavassa tai sitä seuraavassa risteyksessä.

Kyse onkin kummallisesta mukavuudenhalusta. Tutkimusten mukaan punaisia valoja päin ajetaan sitä useammin, mitä suurempi on ajoneuvon nopeus. Päin punaista ajavista suuri osa on nuoria tai keski-ikäisiä miehiä, jotka ajavat suuremmilla nopeuksilla taajamissa, mutta myös muualla.

Usein päin punaista ajamista perustellaan myös tilanteen vaarattomuudella. Peruste on ontto: päin punaista ajaminen ei koskaan ole vaaratonta. Turvallisuus liikenteessä perustuu ennen kaikkea luottamukseen, että muut liikenteessä olevat käyttäytyvät ennakoitavasti. Sitä ei voi odottaa muilta, jos itse käyttäytyy arvaamattomasti.

Liikennesääntöjen noudattaminen ja varovaisuus on erityisen tarpeellista muutaman viikon kuluttua, kun koulut jälleen alkavat. Kaupunkien kaduilla liikkuu lapsia, joiden kyky havainnoida muuta liikennettä on heikompi kuin aikuisilla. Pieni lapsi ei osaa varoa vastuuttomasti käyttäytyviä autoilijoita samalla tavalla kuin aikuinen ihminen, joka on jo oppinut epäluuloiseksi.

Luottamus vihreän valon voimaan saattaa olla kohtalokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.